Chutney je nova šalša!

Chutney je nova šalša!

13.06.2012 u 11:50

Bionic
Reading

Šalšastog izgleda, okusa i teksture, bogat svježim začinima, voćem i povrćem - chutney je stara/nova proljetno, ljetna poslastica i rado viđeni gost na partijima

Pazite samo da vam ne zagori, kao meni jučer! Treba ga samo malo prokuhati da se sastojci povežu, a ne ga pretvoriti u vrlo tvrdu i ljepljivu karamelu :(.

Moj prvi eksperiment s chutneyem uključuje - rabarbaru! Naravno. Stvarno sam je u stanju u sve ubaciti ... elem, imala sam nekih finih krekera kod kuće i bocu dobrog vina, pa pomislih da je vrijeme da napravim nešto drugo, umjesto paštete ili umaka od rajčica ili avokada.

Home made chutney! Mljac! Dakle chutney je tradicionalna indijska šalša uglavnom slatko, kiselog, ali i gorkasto ljutkastog okusa u kojoj se lagano krčkaju svježi začini, voće, povrće, šećer, ocat i luk

Općepoznati i prihvaćeni chutney je mango chutney, jer je mango dušu dao i za na slatko i za na slano.

Slatko kiseli chutney divan je dodatak kruščićima, siru, krekerima, dok ljuti sjajno pristaje mesnim jelima, narescima, povrću i salatama.

Idealne namirnice za chutney su mango, limete, jabuke, breskve, šljive, marelice, rajčice, limuni, kokos, rabarbara.

Od začina voli češnjak, luk, korijander, peršin, metvicu, cimet, đumbir, cayenne papričice, chilli, klinčić.

Vrlo je jednostavan za pripremiti, zanimljiv okusom, praktičan za piknike, partije,
ali i kao dodatak svakodnevnim jelima, poput ručka ponedjeljkom ;).

Pravo je vrijeme za spravljanje raznoraznih chutneya, jer su tržnice bogate svim mogućim svježim začinima, povrćem i voćem.

Pa hajde ondak, prionimo na najdraži nam posao!

Chutney s rabarbarom

za dvije, tri teglice

400 g nasjeckane rabarbare
1 manji nasjeckani luk
3/4 šalice grožđica
2 šalice smeđeg šećera
1 i 1/2 šalice jabučnog octa
2 žličice soli
1 žličica cimeta
1 žličica naribanog, svježeg đumbira
1/2 žličice mljevenih klinčića
1/2 žličice sjemenki gorušice
1/4 žličice chillija

Ubacite sve sastojke u lonac i stavite na laganu vatru. Pustite da provriju i još smanjite vatru. Mješajte dok se ne počnu zgušnjavati. Chutney je teksturom sličan pekmezu, tako da vam prostor koji se stvori nakon što provučete kuhaču po dnu lonca mora ostati prazan, čist.

I pripremite se na suzne oči tijekom kuhanja, što od isparavanja jabučnoga octa, što od ljutih začina (poput chillija i đumbira).


Kad je tome tako - chutney je gotov! Skinite ga s vatre i prebacite u male staklenke, ako ćete ga skladištiti ...


... u hladnjaku - nakon što se ohladi :)


.... ili ga servirajte na tanjuriću i pustite da se - tako ohladi


Tanjurić s

chutneyem stavite na stol uz krekere i dobro vino. Grickajte i pijuckajte do kasno u noć!