'jača povjerenje'

Čović: S probošnjačkom trojkom nema preglasavanja Hrvata!

25.08.2024 u 20:29

Bionic
Reading

Čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović ocijenio je važnim što bošnjački ministri u aktualnom sazivu Vlade Federacije BiH nijednom nisu preglasali Hrvate čime se vraća povjerenje između ta dva naroda, te odbacio optužbe bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) da Hrvatima pogoduju aktualni partneri koje predvodi SDP BiH

"Nije bila nijedna sjednica Vlade na kojoj je došlo do preglasavanja i to je način. Neke stvari zbog toga idu sporije, ali se jača povjerenje", rekao je Čović u razgovoru za Radio televiziju Herceg-Bosne.

Nova entitetska vlada entiteta Federacije BiH uspostavljena je u travnju prošle godine nakon što je HDZ BiH nakon skoro 30 godina prekinuo suradnju s najvećom bošnjačkom strankom SDA. Otada SDA prigovara strankama Trojke koju čini blok bošnjačkih i građanskih stranaka da popuštaju hrvatskom partneru HDZ-u BiH dajući im pozicije u vlasti i time slabe bošnjačku poziciju.

Ti su se napadi s optužbama za izdaju posebno pojačali uoči lokalnih izbora koji se u BiH trebaju održati u listopadu ove godine. U vrijeme partnerstva sa SDA i HDZ-a BiH, bošnjački ministri često su puta preglasavali Hrvate što je redovito izazivalo krize u vlasti i napetosti. Čelnik pak HDZ-a BiH Dragan Čović ocijenio je da Hrvatima nitko ništa ne treba davati.

"Ovdje želimo biti potpuno jednakopravni, ustavno jednakopravan narod kojemu nitko ništa neće davati. Mnogo toga još trebamo dobiti što nam kao konstitutivnom narodu pripada", rekao je. Dodao je kako svi koji zamjeraju imenovanje hrvatskih predstavnika u institucijama vlasti u BiH 'ne žele Bosnu i Hercegovinu onakvom kakva bi trebala biti'.