traju prijepori

Crkvom dominiraju muškarci, a mogu li žene biti đakoni? Objavljen novi dokument

09.07.2024 u 13:16

Bionic
Reading

Katolička crkva podijeljena je u pogledu toga treba li dopustiti ženama da budu đakoni, navodi se u vatikanskom dokumentu objavljenom u utorak, nekoliko tjedana nakon što je papa Franjo isključio popuštanje po tom pitanju

Veća uloga žena u Katoličkoj crkvi, kojom dominiraju muškarci, jedno je od pitanja o kojima će se razgovarati na Biskupskoj sinodi.

Prva sjednica, održana prošle godine, nije dala konačne zaključke. Vatikan je u utorak objavio radni dokument koji će biti podloga za rasprave na drugoj i končanoj sjednici u listopadu.

'Premda neke lokalne crkve pozivaju da se žene prima u đakonski red, druge ponavljaju svoje protivljenje', navodi se u dokumentu.

Napominjući da žene đakoni neće biti na sinodalnoj agendi, u dokumentu se navodi da bi 'trebalo nastaviti teološka razmatranja (tog pitanja) u primjerenom vremenskom roku i na primjerene načine'.

Đakon je prvi od tri stupnja svećeničkog reda i u Crkvi to moraju biti muškarci. Žene đakoni postojale su u ranom kršćanstvu, ali nije jasno u kakvoj ulozi.

Iako đakoni ne mogu služiti misu, mogu propovijedati, podučavati u ime Crkve, krstiti i vjenčavati vjernike, voditi bdijenja i pogrebe te čak voditi župu.

No u vatikanskom dokumentu naglašava se potreba da se 'da potpunije priznanje' ženama u Crkvi jer 'po krštenju imaju punu jednakost'.

Dokument pod nazivom Instrumentum laboris predstavljen je nakon konzultacija s nacionalnim biskupskim konferencijama te katoličkim institucijama i udruženjima diljem svijeta.

U njemu se ne spominju LGBT osobe, ali poziva na više inkluzivnosti.

U intervjuu za CBS, snimljenom u travnju i objavljenom u svibnju, papa Franjo odgovorio je na pitanje je li otvoren prema ženama đakonima, odrješito rekavši: 'Ne.'

Ali je dodao da žene često imaju ulogu poput đakona, a da formalno ne nose tu titulu. 'Žene su jako korisne kao žene, ne svećenici', rekao je.