upaljen meteoalarm

Zbraja se šteta u Međimurju, najgore u Sv. Mariji; stabla padala i u Zagrebu

02.08.2024 u 20:40

Bionic
Reading

Olujno nevrijeme nanijelo je štetu u Međimurju, a crni oblaci nadvili su se večeras i nad Zagrebom, gdje su munje satima parale nebo. Za cijelu središnju Hrvatsku, ali i za Dalmaciju, večeras i noćas na snazi je narančasto upozorenje zbog grmljavinskog nevremena. Oluja je prethodno prouzročila nove štete u Sloveniji

Nešto poslije 19 sati iz smjera Slovenije je u sjeverne i zapadne krajeve unutrašnjosti Hrvatske stigla olujna fronta. U dijelovima oko Čakovca, Varaždina i Varaždinskih Toplica uz jaku kišu, padala je i sitna tuča te puhao snažan vjetar, javlja HRT. Sa zapada i dalje pristižu olujni oblaci, večeras je obilna kiša s grmljavinom i jakim vjetrom zahvatila i Zagreb, a prije toga i Međimurje.

  • +3
Crni oblaci nad Zagrebom Izvor: Cropix / Autor: Dragan Matic

Nevrijeme koje je u večernjim satima zahvatilo Međimurje prouzročilo je podosta štete i vatrogascima zadalo puno posla. Brojni čitatelji portala eMeđimurje javljaju kako je drveće palo na cestu te je došlo do ometanja prometa, pa čak i nemogućnosti prolaska.

Srušila su se drveća kod Donjeg Vidovca, Dobravskog mosta i Donjeg Mihaljevca, a štete ima i u Svetoj Mariji gdje se danas održavala manifestacija Črna pešta. Prema informacijama čitatelja drvo se tamo srušilo na stolove i umalo palo na djecu. Većina stanovnika bila je na seoskim igrama kada je stigla oluja, te kažu da su spašavali živu glavu.

U rubnim dijelovima Svete Marije, Prekmostje i Beli Beč, olujni je vjetar rušio drveće i nosio crijep i ploče s krovova. Kod ambulante je srušeno nekoliko stabala.

Čitatelj Dnevnik.hr-a javlja kako je u zagrebačkoj Dubravi morala intervenirati i policija jer je pala ograda gradilišta, a po cesti su i kontejneri. 'Oko studentskog doma Stjepan Radić već ima grana koje su pale, u samo par minuta od kad je krenulo puhati', rekla je za Dnevnik.hr čitateljica.

Nasred Baštiljanove ulice palo je stablo, a na terenu su vatrogasci, izvještava RTL, čiji je snimatelj Tvrtko Kovačić snimio kako vatrogasci uklanjaju stablo: 'Palo deblo od pola metra na sred Baštijanove, vatrogasci čiste cestu. Katastrofa. Počupalo ogradu, krovovi padaju'. RTL je od čitateljice doznao da je u Strmecu nakratko nestalo struje. Iznenadni pljusak potjerao je i uzvanike sa svečanog prijema kod predsjednika Zorana Milanovića na suho, u zgradu Ureda predsjednika.

Izvor: Pixsell / Autor: Josip Regović / Pixsell

Prema aktualnoj radarskoj predikciji, oluja će tijekom noći pogoditi i Dalmaciju, gdje je također upaljen narančasti alarm zbog opasnosti od grmljavinskog nevremena.

Radio televizija Slovenija javlja su probleme stvarali udari vjetra i kiša posebno na sjeveroistoku zemlje. Dojavljuje se o srušenim stablima, oštećenim krovovima i poplavljenim podrumima.

Gradonačelnik općine Sveta Trojica u Slovenskim Goricama David Klobasa objavio je na Facebooku da je nevrijeme oštetilo 11 dalekovoda pa se očekuje duži nestanak struje.

O srušenim stablima javljaju i iz Celja.

Slovenska Agencija za okoliš (ARSO) posljednjih sati izmjerila je vrlo jake udare vjetra. Najjači su izmjereni u Koruškoj, u Šmartnom kod Slovenj Gradca - 88 km/h.

Refleksije na radarskoj slici oborine ukazuju na prisutnost tuče.

Inače, i u subotu se u Sloveniji očekuje poneki pljusak i grmljavina. Izdano je žuto upozorenje za cijelu zemlju, a za nedjelju za veći dio zemlje, no može se dogoditi da će ga morati postrožiti.