pogled u budućnost

Croatia osiguranje predstavilo kako će izgledati Hrvatska 2074. godine

10.09.2024 u 15:35

Bionic
Reading

Povodom obilježavanja 140. obljetnice, Croatia osiguranje u suradnji s hrvatskim znanstvenicima, umjetnicima, stručnjacima i dizajnerima u paviljonu 'Hrvatska 2074. - pogled u budućnost' ispred Muzeja Mimara predstavilo je viziju Hrvatske za pedeset godina

Tridesetak vodećih hrvatskih znanstvenika, stručnjaka i umjetnika sudjelovalo je u izradi tri scenarija hrvatske budućnosti. Jedan prikazuje Hrvatsku iz pesimistične perspektive, drugi iz realistične i treći iz optimistične, a tiče se međunarodnih odnosa, demografske budućnosti, ekosustava, gospodarstva te kulture i zabave.

Poruka javnosti je da budućnost nije zadana, već je posljedica naših izbora s ciljem promišljanja o tome što učiniti kako bi se za pedeset godina ostvario najbolji mogući scenarij.

Premijerno predstavljanje paviljona 'Hrvatska 2074. - pogled u budućnost' Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Korporativne komunikacije Croatia osiguranja

Croatia osiguranje je svoju zadnju veliku obljetnicu obilježilo izložbom u zagrebačkom tunelu Grič, a ona nas je provela kroz 13 desetljeća hrvatske povijesti te je te godine bila i najposjećenija zagrebačka izložba. Ove godine Croatia je okupila tridesetak vodećih hrvatskih znanstvenika, stručnjaka i umjetnika koji su kreirali i realizirali ovu priču.

Sažeci mogućih scenarija predstavljeni su kroz kratke filmove i prikazuju ono što bi moglo biti 2074. godine.

'Prošlost je temelj svega onoga što je Croatia danas – tržišni i digitalni lider i predvodnik u inovacijama, a budućnost je prostor u kojem napredujemo i stvaramo nove prilike. I zato ova izložba ne govori o tome gdje smo bili, već o tome kamo idemo', rekao je predsjednik Uprave Croatia osiguranja Davor Tomašković.

U pripremi scenarija budućnosti sudjelovali su akademik Igor Rudan, astronom i futurolog Korado Korlević, sveučilišni profesori Goran Bandov, Robert Mikec, Velimir Srića, Kristijan Kotarski, Daniela Angelina Jeliničić, Tihoni Brčić, Josip Mikulić, Feđa Vukić, Zrinko Čustonja, Božo Skoko, priznati znanstvenici poput Ive Tolić s Instituta Ruđer Bošković, Damira Krešića, ravnatelja Instituta za turizam, Marija Šiljega, ravnatelja Instituta za vode, seizmologa Tomislava Fiketa i drugih.

  • +8
Premijerno predstavljanje paviljona 'Hrvatska 2074. - pogled u budućnost' Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

U realizaciji su sudjelovali i intendantica zagrebačkog HNK Iva Hrasto Sočo, proslavljeni hrvatski skladatelj i pijanist Matej Meštrović, ali i legenda hrvatskog skijanja Ivica Kostelić te niz drugih uglednika. Produkciju ovog projekta potpisuju Millenium promocija i Bruketa & Žinić & Grey.

'Ova izložba je poziv da zajedno razmislimo kakvu Hrvatsku želimo i kako stvoriti Hrvatsku u kojoj želimo živjeti', dodao je Tomašković, a paviljon je za javnost otvoren do 10. listopada od 10 do 21 sat svakog dana ispred Muzeja Mimare. Ulaz je besplatan.