saga ide dalje

Nama u Ilici ide na bubanj, ona na Kvatriću ne. Doznali smo detalje

19.09.2024 u 13:13

Bionic
Reading

'Robna kuća Nama na Kvaternikovu trgu za sada ne ide u prodaju, dok ona u Ilici ide, a uvjeti pod kojima će se prodavati odredit će se naknadno, pa je zapravo odluka o prodaji do tada zapravo neprovediva', kazao nam je Damir Mikić, stečajni upravitelj Name. Sukus je to jučerašnje šestosatne rasprave na Skupštini vjerovnika, na kojoj se pokušalo naći rješenje koje bi zadovoljilo sve

Da će to biti teško ostvarivo, bilo je jasno uoči same Skupštine jer su se Croatia osiguranje i država, kao dva najveća razlučna vjerovnika, usprotivili predloženim modelima prodaje.

Stečajni upravitelj Mikić predložio je da se robne kuće prodaju odvojeno te da se kupac obveže na preuzimanje svih 290 radnika, koliko ih ima u obje kuće, i preuzme poslovanje s njima na minimalno dvije godine.

Za robnu kuću na Kvatriću predložena je prodaja prikupljanjem i otvaranjem ponuda, a za Ilicu putem javne sudske dražbe. Prema elaboratima o vrijednosti nekretnina, za Ilicu bi početna cijena bila 39,7 milijuna eura, a za onu na Kvaternikovom trgu 24,9 milijuna eura. S time da je nekretnina u Ilici opterećena hipotekama od 40 milijuna eura.

'Za Kvaternikov trg Skupština je odlučila da se ne prodaje, odnosno država kao većinski vjerovnik odlučila je da se za sada ne ide u prodaju. Država želi obaviti dodatne konzultacije iako će se u perspektivi i ta kuća prodavati. Smatraju da imaju založno pravo na Kvaternikovom trgu i da ono nije upisano u zemljišnu knjigu. Ako nije upisano, znači da ga nemaju. Oni se pozivaju na nekakav sporazum iz 1999. godine, ali ga nikad nisu proveli ni upisali', kazao nam je Mikić.

U njegovu izvještaju iz kolovoza ove godine vidljivo je da je robna kuća na Kvaternikovu trgu upisana u zemljišnoj knjizi kao jedna čestica i objekt u vlasništvu Nama d.d. u stečaju te nema nikakvih upisanih tereta, a ona u Ilici upisana je kao tri čestice i tri objekta, pri čemu je na dvije čestice (Ilica 4 i Radićeva 1) u cijelosti upisano založno pravo Croatia osiguranja d.d. i države, dok je u Ilici 6 na jednom dijelu upisano založno pravo, a na drugom dijelu nije.

Dodao je da će sudac donijeti odluku o prodaji nekretnine u Ilici zbog pritiska Croatia osiguranja i zahtjeva za suđenjem u razumnom roku.

Podsjetimo, prodaja nekretnina Name pokrenuta je nakon što je lani u prosincu, više od 23 godine nakon otvaranja stečaja, utvrđen zahtjev Croatia osiguranja za suđenje u razumnom roku te je donesena odluka da se prodaja zgrada u Ilici i na Kvaternikovu trgu mora donijeti u devet mjeseci.

'To što će se donijeti odluka o prodaji Name u Ilici ne znači i da je ona provediva, jer državi i CO-u i dalje je sporno to što bi kupac trebao preuzeti radnike i zašto baš na dvije godine. Stoga su kazali da trebaju obaviti dodatne konzultacije. O uvjetima će se razgovarati u roku od 45 dana, kada se treba održati sljedeća Skupština vjerovnika', kazao je Mikić, zaključivši da je nakon jučerašnje Skupštine puno toga ostalo nedorečeno.

Nekoliko sati nakon objave teksta Trgovački sud objavio je rješenje o prodaji dvije od tri nekretnine Name u Ilici. Prema njemu na bubnju će se naći dvije veće nekretnine na aderesama Ilica 4 i 6 na kojima je upisano razlučno pravo CO i RH dok dvorišna kuća u Radićevoj 1 nije predmet ovog rješenja.

U Rješenju se navodi i da je Skupština vjerovnika jučer donijela odluku kako će se, uz spomenute nekretnine kao cjeline, prodavati roba koja se nalazi u tim nekretninama - inventar i trgovačka roba, zalihe robe po vrijednosti koja će biti utvrđena na sljedećoj skupštini vjerovnika, kao i obveza preuzimanja poslovanja i zatečenih radnika od strane kupca i nastavka poslovanja.