napad u bih

Maloljetnik koji je ubio policajca uoči napada slao čudne poruke? Oglasio se ministar policije

25.10.2024 u 07:00

Bionic
Reading

Maloljetnik (15) je sinoć napao policijsku stanicu u Bosanskoj Krupi, gdje je jednog policajca ubio, a drugog teško ranio. Ubijeni policajac je Ognjen Maran iz Bosanskog Novog, dok je Avdo Hasanović iz Bosanske Krupe ranjen

Mladi napadač je ušao u policijsku postaju i prvo hladnim oružjem nasrnuo na Marana koji je odmah podlegao ozljedama. Potom je nasrnuo na Hasanovića, koji je zadobio povrede i hitno je prevezen u Kantonalnu bolnicu "Dr. Irfan Ljubljankić", gdje je stabiliziran, piše Klix.

Kako je za Klix.ba potvrdio glasnogovornik MUP-a Unsko-sanskog kantona (USK) Adnan Beganović, maloljetnik je napao policijsku postaju i usmrtio policajaca.

Napad je počinjen hladnim oružjem, odnosno nožem. Klix.ba piše da je napadač prvo napao policajca kojeg je ubio, a zatim je napao i njegovog kolegu koji je zadobio teške ozljede.

Na terenu ispred policijske stane trenutno su specijalne policijske snage.

Napadač odmah uhićen

Iz MUP-a USK su potvrdili da je napadač 2009. godište i da je uhićen. Na ulicama je bio velik broj policajaca, na terenu su pripadnici Specijalističke jedinice, uniformirana policija, kao i inspektori MUP-a USK. Napadač je odmah uhićen.

Policija za sada nije govorila o motivima, no prema neslužbenim informacijama Klixa, prije ovog čina napadač je slao čudne poruke poznanicima, opraštajući se od njih. Oni koji su ga poznavali navode da je bio sklon i vjerskom ekstremizmu.

Ministar policije BiH: Pojačali smo sigurnosne mjere

Kasno sinoć, ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH, Ramo Isak, izjavio je da je povećan stupanj sigurnosti u Federaciji BiH te da je istraga u tijeku.

"Maloljetna osoba je ušla u stanicu i nanijela povrede nožem. Jedna osoba je ubijena, dok je druga u stabilnom stanju. Premijer Federacije BiH je informiran, poduzimaju se sve potrebne mjere, no zbog maloljetne osobe ne možemo otkrivati više detalja", rekao je Isak.

Također je naglasio da Vlada FBiH komunicira putem telefona i poduzima sve potrebne korake.

"Nadležne institucije obavljaju svoje dužnosti u skladu sa zakonom. Ovaj tragični događaj je žalostan, i moramo pronaći način kako preventivno djelovati. Sigurnosni nivo je podignut u Federaciji BiH, a prema mojim saznanjima, i u Republici Srpskoj", izjavio je Isak.

Ministar policija Unsko-sanskog kantona: Ovo je ozbiljan alarm

Ministar policije Unsko-sanskog kantona, Adnan Habibija, sinoć je stigao u Bosansku Krupu gdje je jedan policajac ubijen, a drugi teško ranjen. Habibija je izrazio sućut obitelji ubijenog policajca.

"Što drugo reći osim da je ovo velika tuga. Ono što nas je sve posebno iznenadilo je činjenica da je počinitelj maloljetan i da se usudio ući u policijsku stanicu te napasti policijske službenike. Mislim da je ovo ozbiljan alarm koji nas sve u društvu treba navesti na razmišljanje o tome što se ovdje događa", izjavio je.

Također je dodao da policija i tužiteljstvo USK obavljaju svoj posao, a da je o slučaju obaviješteno i Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine, izrazivši nadu da će istraga donijeti dodatne informacije.

Na pitanje kako komentira činjenicu da je napadač maloljetan, ministar Habibija je odgovorio: "Ljudski gledano, tko bi očekivao da će ga napasti maloljetnik s nožem? Tragično je što je policajac preminuo", zaključio je Habibija.

Gradonačelnik: Ne možemo vjerovati da se ovo dogodilo u Bosanskoj krupi

U izjavi, Halitović je imao poruku za građane Bosanske Krupe, ali i napomenuo da je ovo "incidentna situacija" za ovaj grad.

"Šta god da kažemo za ovo što se desilo u Bosanskoj Krupi je i malo i puno. Mi smo jedan toleratan i miran grad, i ovo što se desilo nas je sve zaista šokiralo. Jednostavno ne možemo da vjerujemo da se to desilo u Bosanskoj Krupi, jer ovo je grad u kojem nema nekih većih problema", istakao je Halitović za Klix.ba.

Pored toga, rekao je i da se nada da će nadležni uraditi svoj dio posla i da će se provesti sve moguće istrage o ovom događaju.