upozorenje zapadu

Čuveni njemački politolog: Popuštanje Putinu u Ukrajini vodit će prema eri osvajačkih ratova širom svijeta

31.05.2022 u 15:37

Bionic
Reading

Na istočnom frontu traju teške borbe za Sjeverodoneck, jedan od zadnjih gradova u regiji Luhansk koji ruske snage i separatisti još nisu zauzeli. Front se ipak svakog dana pomiče pomalo na zapad, što svjedoči o uspjehu ruske strategije

Na to – kao i na činjenicu da Ukrajincima manjka teškog naoružanja – ukazuje i Karlo Masala, politolog i vojni stručnjak s Bundeswehrova sveučilišta u Münchenu, piše DW.

'Za razliku od dosadašnjeg tijeka rata, Rusi više ne udaraju po širini fronta, već koncentriraju snage kako bi napredovali na malim dijelovima', rekao je on agenciji dpa. 'Time ostvaruju brojčanu prednost.'

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u subotu je priznao da je stanje 'komplicirano' u regiji Donbas jer 'ruska armija pokušava postići barem neki uspjeh'.

Zelenski je otvoreno rekao da ne vjeruje da se svi teritoriji koje su Rusi zauzeli – uključujući Krim – mogu povratiti vojnim sredstvima. 'Kad bismo se odlučili za taj put, izgubili bismo stotine tisuća života', naveo je u videoporuci.

Predsjednik Ukrajine dodao je da će 'Ukrajina sve povratiti' na druge načine i nazvao Rusiju 'terorističkom državom'.

Nakon konfuznog početka invazije ruska vojska je na putu da osvoji čitav Donbas, u kojem se nalaze dvije samoproglašene 'narodne republike' koje je Moskva priznala.

Prema viđenju vojnog stručnjaka Masale, trenutno ruski predsjednik Vladimir Putin ne mora brinuti jer sve djeluje tako da nastavkom rata više dobiva nego što gubi. 'Njemu dobro ide. Zato nema nikakve motivacije da se upusti u pregovore.'

  • +14
Rat u Ukrajini 27. svibnja 2022. Izvor: EPA / Autor: STEPAN FRANKO

Osim možda povlačenja barem dijela zapadnih sankcija. Naime u subotu je Putin dugo razgovarao s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom i francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom. Ova dvojica su tražila obustavu borbi i povlačenje ruskih trupa.

Prema izvještajima, Putin je signalizirao spremnost za pregovore. Naveo je da je Moskva spremna omogućiti izvoz ukrajinskih žitarica preko Crnog mora, u koje su posijane morske mine, što praktično blokira luku u Odesi.

'Također, povećanje obima izvoza ruskog gnojiva i poljoprivrednih proizvoda pomoglo bi u smanjenju napetosti na globalnom tržištu hrane', objavio je Kremlj poslije telefonskog razgovora. Navedeno je da to podrazumijeva 'ukidanje odgovarajućih sankcija'.

Čuveni njemački politolog Herfried Münkler pokušao je opisati kvadraturu kruga pred kojom stoje Kijev i Zapad. 'Sada je ključno politički se pobrinuti za to da otpor Ukrajinaca u prvih devedeset dana ovog rata ne bude uzaludan.'

'Jer nakon što je vladala izvjesna euforija da bi Ukrajina mogla dobiti rat ili čak protjerati Ruse iz cijele Ukrajine, sad je stanje jako teško. Ona je na putu da izgubi rat', rekao je Münkler za list Die Welt.

Kako je dodao, mirovni pregovori vjerojatno će ići ka tome da Ukrajina izgubi cijeli Donbas, možda i još veći teritorij. 'Zapad mora podržati Ukrajinu tako da ne bude samo restl države zapadno od Dnjepra, već više od toga', naveo je Münkler.

'Jer ako Putinu prođe aneksijska politika na velikom teritoriju, to će biti globalna pouka', rekao je politolog. Kako je pojasnio, popuštanje Putinu moglo bi voditi prema eri osvajačkih ratova širom svijeta.