nova faza rata

Cvrtila: Nema više autoriteta koji bi zaustavio eskalaciju na Bliskom istoku

02.10.2024 u 21:22

Bionic
Reading

Ovo je nova faza vrlo ozbiljne eskalacije sukoba i nema više međunarodnog autoriteta koji bi to mogao zaustaviti, kazao je geopolitički stručnjak Vlatko Cvrtila u središnjem Dnevniku HTV-a govoreći o sukobu na Bliskom istoku

'Iran je već napao, trebamo se podsjetiti, u travnju, zbog napada Izraela na njihovo konzularno predstavništvo u Damasku. Praktički je to bio napad na teritorij. U ovome slučaju nije se to dogodilo, dakle oni su napali, bez, recimo to tako, one reakcije koja je bila u travnju. Izrael ima priliku odabrati koju vrstu odgovora će dati, zato što mu se zapravo dogodio izravan napad na njihov teritorij', rekao je Cvrtila u HRT-ovu Dnevniku.

Iran je poručio da im, ako dođe do eskalacije, meta neće biti samo Izrael. Cvrtila smatra da je riječ o zastrašivanju, ali dodaje, ne isključuje se mogućnost da oni to stvarno i naprave. Pitanje je samo, kaže, koje će to biti države.

Kakva je pozicija Sjedinjenih Američkih Država?

'SAD i oba predsjednička kandidata govore, rekao bih, isto. S jedne strane se poziva na mir, a s druge strane je jasno da SAD neće napustiti Izrael. U ovom slučaju oni su duboko uključeni. Na kraju krajeva bili su uključeni u savladavanju napada u travnju, pa i tada su priznali da su bili uključeni. Imaju jako puno svojeg osoblja, vojnog i vojnih kapaciteta na Bliskom Istoku. Vidjeli smo da je Kamala Harris jasno rekla da to može biti ugrožavanje njihovih ljudi tamo, tako da je SAD duboko uključen', dodao je.

  • +2
Škola u Izraelu oštećena u iranskom napadu raketama Izvor: EPA / Autor: ABIR SULTAN

'Ako gledamo povijest izraelskog premijera Benjamina Netanjahua i njegovih namjera, jedna od ključnih njegovih namjera u pozadini je bila uvlačenje SAD-a u neku vrstu konflikta s Iranom. To se sada polako događa', istaknuo je. -

'Ako dođe do eskalacije koja je vrlo vjerojatna - da Izrael odgovori, a onda će Iran odgovoriti - Sjedinjene Američke Države bit će duboko uključene u tu cijelu priču, a onda imamo novu fazu eskalacije', napomenuo je.

Turska je poručila da će Libanon braniti svim sredstvima.

'Znamo da je Turska do prije koju godinu imala jako dobre odnose s Izraelom. To se sve promijenilo, zbog vanjske politike, želje Turske da ona bude na neki način središnje okupljalište svih snaga na Bliskom istoku, koje su na neki način protivničke samom Izraelu', kazao je Cvrtila i dodaje da je po njegovom mišljenju to prijetnja.

  • +10
Izraelski vojnici u Libanonu Izvor: Profimedia / Autor: IDF/GPO / Sipa Press / Profimedia

'Pitanje je koliko bi oni u vojnom smislu mogli nešto napraviti, jer njima je puno veći interes ono što se događa na granici sa Sirijom', dodao je.

Komentirao je i izraelsko proglašavanje glavnog tajnika UN-a nepoželjnom osobom. Smatra da je to presedan, iako - nije iznenađen. Izjave glavnog tajnika po njegovom mišljenju su umjerene.

'Izrael njegove izjave tumači tako - da on nije osudio napad i da nije djelovao na odgovarajući način', kazao je Cvrtila i ponavlja da je to u svakom slučaju presedan da se zapravo uskraćuje gostoprimstvo osobi koja je na čelu UN-a, a koji bi trebao i sudjelovati u nekom mirnom procesu koji će se jednog dana sigurno dogoditi.

'Nema više međunarodnog autoriteta koji bi zaustavio eskalacije'

Sve veća je eskalacija sukoba na Bliskom istoku, a istodobno traje i dugotrajni rat u Ukrajini. Cvrtila smatra da se teško može očekivati smirivanje situacije.

'Unazad godinu dana je bilo jako puno poziva od raznih čelnika, moćnika, velikih država, međunarodnih organizacija da se prestane s nasiljem i ništa se nije dogodilo. Dakle, nasilje se nastavlja. Sada smo u potpuno novoj fazi i ono što sam rekao, Izrael sad mora odgovoriti. Ako Izrael odgovori, onda će Iran odgovoriti. Onda je teško kontrolirati tu razinu eskalacije, naglasio je Cvrtila.

'Nema više međunarodnog autoriteta koji bi to mogao zaustaviti. Sa zapadne strane, najjači međunarodni autoritet su Sjedinjene Američke Države i zna se na čijoj su strani. Mi ulazimo u jednu vrlo, vrlo ozbiljnu i osjetljivu fazu s ogromnim potencijalima velike eskalacije na Bliskom istoku, rekao je i dodao da bi potecijalna nova kriza mogla izbiti negdje u Jugoistočnoj Aziji. Pitanje je možemo li mi kao međunarodni poredak to apsolvirati. Mogli bismo samo tonuti u još veću eskalaciju', zaključio je Cvrtila.