kopnena operacija

Izrael priznao: U borbama u Libanonu poginulo osam naših vojnika

02.10.2024 u 19:24

Bionic
Reading

Izraelske trupe nastavile su u srijedu borbe protiv Hezbolaha u južnom Libanonu, u kojima je zasad poginulo osam izraelskih vojnika, što su prvi poginuli od početka izraelskih kopnenih operacija u toj zemlji, priopćile su vlasti

"Još je sedam vojnika palo" u borbama, kaže izraelska vojska, nakon što je ranije u srijedu objavila smrt prvog vojnika od početka kopnene ofenzive. Hezbolah je objavio da je "upotrebom navođenih projektila" uništio tri izraelska tenka koji su napredovali prema pograničnom selu Marun al-Ras i izvijestio o sukobima s "infiltriranim" izraelskim snagama. Libanonska vojska potvrdila je izraelski "upad" i ustvrdila da je izraelski dron ozlijedio jednog vojnika na jugu države.

U Libanonu je više od tisuću ljudi ubijeno, prema podacima ministarstva zdravstva, još od masovnih eksplozija Hezbolahovih prijenosnih uređaja 17. i 18. rujna, koje se pripisuju Izraelu, i početka intenzivnih bombaških napada 23. rujna, koji su uglavnom ciljali uporišta Hezbolaha u južnom i istočnom Libanonu i južnim predgrađima Bejruta.

Izraelske zračne snage također su nastavile s napadima na južna predgrađa Bejruta i pozvale na "hitnu" evakuaciju dodatnih mjesta u južnom Libanonu. U Siriji je pak troje civila ubijeno, a troje ranjeno u izraelskom zračnom napadu na glavni grad Damask u srijedu, citirala je sirijska državna novinska agencija SANA vojni izvor. Izraelski zračni napad gađao je stambenu zgradu u predgrađu Mezah u zapadnom Damasku, tvrdi isti izvor.

  • +10
Izraelski vojnici u Libanonu Izvor: Profimedia / Autor: IDF/GPO / Sipa Press / Profimedia

Izrael već godinama izvodi napade na ciljeve povezane s Iranom u Siriji, ali je od prošlogodišnjeg napada palestinske militantne skupine Hamas na izraelski teritorij 7. listopada takve napade pojačao. Nakon tjedan dana intenzivnog izraelskog bombardiranja diljem Libanona protiv islamističkog pokreta Hezbolah koji podržava Teheran, Iran je u utorak pokrenuo svoj drugi izravni napad na Izrael, rekavši da želi osvetiti smrt vođe Hezbolaha Hasana Nasralaha i palestinskog Hamasa, Ismaila Hanije.

“Iran je napravio ozbiljnu pogrešku (...) i platit će cijenu”, upozorio je izraelski premijer Benjamin Netanyahu u utorak. Iran je pak potvrdio da će udariti "jačim intenzitetom" i gađati "svu infrastrukturu" u zemlji u slučaju izraelske odmazde. Vojna eskalacija između Izraela s jedne strane, Irana i Hezbolaha s druge, budi strah da bi situacija na Bliskom istoku mogla izmaći kontroli, godinu dana nakon neviđenog napada na Izraelskom tlu koji je izveo Hamas, saveznik Hezbolaha, čime je započeo rat u Pojasu Gaze 7. listopada 2023. godine.