kontrola sukoba interesa

Dalija Orešković se povukla, što slijedi - Novaković ili netko treći?

19.02.2018 u 14:00

Bionic
Reading

Nakon što je u Saboru prošlog petka propalo glasanje za novu predsjednicu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa jer ni Dalija Orešković ni Nataša Novaković nisu dobile potreban broj glasova zastupnika (76, apsolutna većina), postavlja se pitanje kako će se nastaviti proces izbora jer Zakon o sprečavanju sukoba interesa ne propisuje proceduru ako propadne (prvo) glasanje u Saboru. U međuvremenu je Orešković odustala od kandidature, a predsjednik Sabora smatra da bi zastupnici još jednom tajnim glasanjem trebali pokušati izabrati Novaković

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković misli da će se provesti još jedan krug glasanja, a ako se ni tada ne izabere predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, onda bi se, kaže, trebao ponoviti natječaj za čelnika Povjerenstva.

Konačnu odluku o daljnjim koracima donijet će, rekao je Jandroković, saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav.

Jandrokovićevo mišljenje da bi se trebalo ponoviti glasanje proizlazi iz saborskog Poslovnika, koji u nekoliko članaka propisuje postupak izbora i imenovanja te predviđa ponavljanje glasanja ako niti jedan kandidat ne dobije potreban broj glasova zastupnika u prvom krugu.

Zastupnica HDZ-a Marija Jelkovac, članica Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav, za tportal kaže kako ne zna što će Odbor odlučiti te da će ona predložiti ponavljanje glasanja.

'Ako daljnja procedura izbora nije propisana samim zakonom, onda treba postupati po Poslovniku Sabora. Dakle, ja sam za ponavljanje glasanja, a vidjet ćemo kakav stav će zauzeti Odbor za Ustav', rekla je Jelkovac.

  • +26
Nataša Novaković jedina je preostala kandidatkinja za čelno mjesto Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Izvor: Cropix / Autor: Željko Puhovski

Potpredsjednik saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Peđa Grbin (SDP) smatra kako tu odredbu Poslovnika Sabora treba primjenjivati u slučaju kada se više kandidata natječe za jednu funkciju, ali ne i sada, kada je preostala samo jedna kandidatkinja. 

Dosadašnja predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Dalija Orešković u nedjelju je naime povukla svoju kandidaturu.  

'Smatram da bi Odbor trebao zauzeti stav da se ta odredba Poslovnika Sabora primjenjuje kada ima više kandidata. Ali ne i kada imamo samo jednog, odnosno jednu kandidatkinju', kaže Grbin.

To međutim ne znači da treba raspisati novi natječaj za čelnika Povjerenstva, smatra Grbin, nego da bi se saborski Odbor za imenovanja (koji je zastupnicima i bio predložio Natašu Novaković i Daliju Orešković) trebao opet sastati i predložiti saborskim zastupnicima ili jedinu preostalu kandidatkinju Natašu Novaković ili još nekoga s liste kandidata i kandidatkinja za čelnika Povjerenstva.

Peđa Grbin napominje kako govori u svoje ime jer se još nije konzultirao s ostalim SDP-ovim zastupnicima i članovima Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav.

Kako su saborski zastupnici otišli na dvanaestodnevni odmor, zasad nije poznato kada će biti sazvana sjednica Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav te kakav će na koncu zauzeti stav oko daljnje izborne procedure.

Zastupnici se s odmora vraćaju 28. veljače.