stiže pakao

DHMZ najavio 'ekstremno visoke temperature': U ova 3 grada će biti najopasnije

09.08.2024 u 08:01

Bionic
Reading

U nastavku tjedna i početkom sljedećeg, očekuje se pretežno sunčano i vruće vrijeme. Danas će pljuskovi biti rijetki, ali će na sjevernom Jadranu puhati lokalno jaka bura

Nakon kratkotrajnih nestabilnosti i manje vrućih dana, ponekad čak i vrlo toplih, do Velike Gospe trajat će novi val vrućine i sparine. Posebno će u unutrašnjosti Dalmacije temperature dosezati blizu 40 °C, javlja HRT. Dok će noći u kontinentalnoj Hrvatskoj biti djelomično ugodnije, na Jadranu će ostati tople, a od subote većinom i vrlo tople, s minimalnim temperaturama od 25 °C i više, uz burin ili buru, koja će u petak na sjevernom dijelu biti lokalno jaka i povremeno olujna.

Tijekom sunčanih i vrućih dana, s velikim rizikom od toplinskog vala koji može utjecati na zdravlje, na Jadranu bi maestral mogao pružiti olakšanje, dok će more biti uglavnom malo valovito s temperaturama nalik na toplice. Temperature će početkom druge polovice kolovoza biti iznadprosječne, osobito u južnim krajevima.

Danas stabilno i toplo

U Slavoniji, Baranji i Srijemu očekuje se pretežno sunčano i vruće vrijeme, s najvišom dnevnom temperaturom oko 31 °C, te jutarnjom malo ispod 20 °C, ponegdje uz mogućnost kratkotrajne magle. Vjetar će biti slab do umjeren sjeverozapadni. U središnjoj Hrvatskoj tijekom dana bit će mirnije i sunčanije, s jutarnjom maglom mjestimice i temperaturama 1 do 2 °C višim od prosjeka za ovo doba godine. Mala je vjerojatnost poslijepodnevnih pljuskova, uglavnom u Međimurju i Zagorju.

Još uvijek u petak neće biti potpuno stabilno u Gorskom kotaru, unutrašnjosti Istre i Lici, dok će na sunčanijem sjevernom Jadranu noću i ujutro puhati umjerena, povremeno jaka bura, s olujnim udarima. Jutarnje temperature zraka kretat će se od 15 do 19 °C, ponegdje uz mogućnost kratkotrajne magle, a uz more od 22 do 26 °C. Popodnevne temperature bit će oko 33 °C, a u gorju između 26 i 30 °C.

Meteoalarm za danas i sutra

U sunčanoj unutrašnjosti Dalmacije očekuje se umjerena opasnost od toplinskog vala, dok će na vedrom srednjem Jadranu ta opasnost biti velika, zbog kombinacije vrlo toplih noći i vrućih dana. Nakon jutarnje umjerene bure, maestral će ublažavati vrućinu.

Na jugu Hrvatske more će biti malo do umjereno valovito, s temperaturama od 25 do 28 °C. Jutarnje temperature zraka bit će nešto niže, dok će poslijepodne temperature dosezati oko 34 °C, a u Metkoviću će vjerojatno biti 10 °C više nego u četvrtak u 14 sati.

Za vikend se očekuje još toplije vrijeme. Potkraj tjedna i početkom sljedećeg na Jadranu će biti pretežno vedro, s toplijim noćima i većinom vrućim danima, uz veliku opasnost od toplinskog vala koji može utjecati na zdravlje.

U gotovo cijeloj sunčanoj unutrašnjosti bit će ponovno vruće. U Dalmaciji će se temperature približiti 40 °C. No, dulje noći posvuda neće biti tople. Ujutro je ponegdje moguća sumaglica ili kratkotrajna magla.

DHMZ objavio upozorenje

"Poduzmite mjere, očekuju se ekstremno visoke temperature. Zaštitite sebe, djecu i starije. Postupajte prema savjetima danima od strane nadležnih tijela. Mogući su kvarovi na pojedinim infrastrukturama", objavio je Državni hidrometeorološki zavod.