krši se presedan

Direktiva u Oklahomi: U svim učionicama Deset zapovijedi i podučavanje Biblije

28.06.2024 u 09:55

Bionic
Reading

Sve škole u Oklahomi moraju uključiti Bibliju i Deset zapovijedi u svoje nastavne planove i programe, što odmah stupa na snagu, objavio je državni tajnik za obrazovanje Ryan Walters u četvrtak, javlja CNN. Na sastanku Državnog odbora za obrazovanje, Walters je ustvrdio da je Biblija 'jedan od najtemeljnijih dokumenata korištenih za Ustav i rođenje naše zemlje'

'Biblija je neophodan povijesni dokument za poučavanje naše djece o povijesti ove zemlje, da imaju potpuno razumijevanje zapadne civilizacije, da imaju razumijevanje osnova našeg pravnog sustava', rekao je Walters, navodeći da je 'kristalno jasno' da to proizlazi iz akademskih standarda Oklahome. Svaka učionica u državi od 5. do 12. razreda mora imati Bibliju i svi učitelji moraju poučavati iz Biblije u učionici, rekao je Walters.

Memorandum iz Oklahome slijedi zakon u Louisiani donesen 19. lipnja, koji zahtijeva da se u svim učionicama javnih škola postavi Deset zapovijedi. Skupina roditelji i organizacije za građanska prava tužile su državu Louisianu, tvrdeći da novi zakon krši i presedan Vrhovnog suda SAD-a i Prvi amandman, izvještava CNN.

'Biblija je neizostavan povijesni i kulturni kamen temeljac', navodi Walters u priopćenju, dodajući da bez osnovnog znanja o tome, učenici iz Oklahome nisu u stanju ispravno kontekstualizirati temelje nacije. 'Ovo nije samo obrazovna direktiva, već ključni korak u osiguravanju da naši učenici shvate temeljne vrijednosti i povijesni kontekst naše zemlje', dodao je, utvrđujući da je direktiva usklađena s obrazovnim standardima i da se svi okruzi moraju toga pridržavati.

Interfaith Alliance, nacionalna organizacija koja nastoji zaštititi vjerske slobode, izjavila je za CNN da je u pitanju 'očigledna vjerska prisila kojoj apsolutno ne bi trebalo biti mjesta u javnim školama - u Oklahomi ili bilo kojoj drugoj državi.'

'Prava vjerska sloboda znači osigurati da niti jedna vjerska skupina ne smije nametati svoje stajalište svim Amerikancima. Velika većina vjernika u ovoj zemlji odbacuje ove opasne, zastrašujuće napore da se kršćanski nacionalistički program nametne u naše škole, naše sudove i našu vladu', stoji u priopćenju.

Nova direktiva izdana je nakon što je Vrhovni sud Oklahome blokirao pokušaj osnivanja prve javno financirane vjerske škole u zemlji. Taj sud naredio je u utorak državi da raskine svoj ugovor s Katoličkom virtualnom školom Svetog Izidora Seviljskog. Sudac James R. Winchester naveo je da svaka javno financirana 'čarter' škola - javno financirana izborna škola s posebnim obrazovnim ciljevima - mora biti nesektaška'.

Američka unija za građanske slobode (ACLU) pozdravila je odluku, rekavši: 'Čarter škole su javne škole koje moraju biti sekularne i služiti svim učenicima. Katolička virtualna škola Svetog Izidora Seviljskog, koja planira diskriminirati učenike, obitelji i osoblje te indoktrinirati učenike u jednu vjeru, ne može djelovati kao javna čarter škola.'

sve osim nogometa

Učitavanje...