SUSHI U VAROŠU

Dizajner napustio Toyotu i otvorio restoran u Splitu

Bionic
Reading

Da je Split već godinama nezaobilazno mjesto doslovno svakog japanskog turista koji dolazi u Hrvatsku, odavno je poznato, jer su gosti s Dalekog istoka u gradu pod Marjanom rado viđeni i srdačno primani. No, da će jedan od tih gostiju koji je godinama posjećivao našu zemlju i Split odabrati za mjesto života i započinjanje svoje ugostiteljske karijere baš Split, e to je nešto sasvim novo. A upravo je to učinio inženjer Masahiro Okamoto iz Nagoye u Japanu, koji je posao vrhunski plaćenog dizajnera automatskih mjenjača za automobile Toyota i Hyundai u Japanu zamijenio ugostiteljskim poslom u restoranu 'Samurai' u Splitu, piše Slobodna Dalmacija

Nakon punih 30 godina rada, tijekom kojih je samo Toyota proizvodila po 10 milijuna automobila godišnje, za koje je inženjer Masahiro dizajnirao dijelove, Split ga je osvojio i privukao na poseban način. Pa iako su mu nedavno pred restoranom − bistroom ukrali torbicu koju je nepažljivo odložio, sigurnost u Splitu izdvaja kao najveću prednost grada, piše Slobodna Dalmacija

'Preko interneta sam upoznao prijatelja iz Splita koji jako voli Japan i razmjenjivali smo informacije o našim zemljama, a kad mi je poslao fotografije svojega grada, poželio sam doći i posjetiti ga. Toliko sam zavolio Split da sam ga u proteklih šest godina posjetio petnaestak puta. Ja sam puno putovao po svijetu i upoznao mnoge zemlje i ljude, ali ovdje mi se doista svidjelo na poseban način. Kad sam vidio da tu nema japanskog restorana, počeo sam se zanimati kako ga otvoriti. I učinio sam to i sada sam zadovoljan', vrlo smireno i tiho govori Masahiro, novopečeni Splićanin koji je za mjesto stanovanja odabrao Meje.

'U Splitu sam od travnja, a restoran smo otvorili prije dva tjedna jer smo tek tada dobili sve potrebne dokumente. Puno je toga trebalo riješiti, regulirati, morao sam se naviknuti na način na koji se ovdje razmišlja i radi. Različito je to nego u Japanu, ovdje su propisi drukčiji, puno je detalja koje se moralo riješiti, a kod nas je drukčije. Ali priviknuo sam se na to, ja razumijem da propise valja poštovati, pomogli su mi moji splitski prijatelji i dobio sam sve dozvole koje su bile potrebne. Unajmio sam prostor na tri godine, a za sada je dobro krenulo', govori Masahiro, posebno naglašavajući da podržava proceduru, red i zakon, jer je to dio njihove kulture i na to su navikli. Volio bi, međutim, da njegovi kuhari iz Japana mogu dobiti dozvolu za rad na dulje od tri mjeseca, koliko sada imaju, pa da se nakon toga ne moraju vraćati u Japan i opet dolaziti ovamo...

A posebno ga, kaže, veseli činjenica da bi Splićani − kako je počelo proteklih petnaestak dana otkako je 'Samurai' otvoren − vrlo lako mogli postati najvatreniji zaljubljenici u japansku kuhinju.

'Nemam nekih posebnih želja osim provesti u Splitu svoje umirovljeničke dane, voditi restoran, možda otvoriti još koji i baviti se nečim sasvim drukčijim od posla koji sam radio cijeli život. Želim ovdje steći prijatelje, a svoje japanske prijatelje i partnere dovesti ovamo, možda da nešto investiraju, tko zna...', kazao je Masahiro.

Više o ovoj temi možete pročitati ovdje