REAKCIJA NA DORH

Documenta o 'inkriminirajućim činjenicama' protiv Sačića

09.02.2015 u 18:23

Bionic
Reading

Nakon što je DORH povukao 'manjkavu' optužnicu za ratne zločine počinjene poslije Oluje protiv tadašnjeg pomoćnika zapovjednika Stožera specijalne policije MUP-a Željka Sačića i bivšeg pripadnika policijske Antiterorističke jedinice Lučko Franje Drlje, iz Documente - Centra za suočavanje s prošlošću podsjećaju da je nepravomoćnom presudom iz 2014. nedvojbeno utvrđeno da su zločine nad civilima 1995. u Gruborima počinili pripadnici specijalne policije ATJ-a Lučko, čiji je zapovjednik bio spomenuti Sačić

Prema današnjem priopćenju DORH-a, optužnica je povučena zbog nedostatne argumentiranosti 'postojanja svih bitnih obilježja kaznenih djela koja se okrivljenicima stavljaju na teret'.

Documenta je priopćila da je, neovisno o odluci DORH-a, mišljenja da postoji kritična količina inkriminirajućih činjenica, iznesenih tijekom suđenja za ratne zločine u Gruborima, u kontekstu zapovjedne odgovornosti Željka Sačića kao pomoćnika zapovjednika Stožera specijalne policije MUP-a sa sjedištem u Gračacu tijekom VRA Oluja.

'Nepravomoćna presuda iz lipnja 2014. (Županijski sud u Zagrebu) nedvojbeno je utvrdila da su zločine nad civilima 1995. u Gruborima počinili pripadnici specijalne policije ATJ-a Lučko, čiji je zapovjednik bio spomenuti Sačić. Za zločine počinjene nad civilima tijekom VRA Oluja donesene su tek dvije presude hrvatskog pravosuđa, od kojih je jedna još uvijek nepravomoćna, i to ona za zločin u Gruborima', stoji u priopćenju koje potpisuje aktivist Eugen Jakovčić.

Ujedno, iz Documente upozoravaju da ni brojni zločini počinjeni nad civilima i ratnim zarobljenicima u Medačkom džepu, tijekom provođenja akcije Džep 93, a u zoni odgovornosti specijalne policije MUP-a RH, do danas nisu procesuirani.