FABIUS O SIRIJI:

'Dogovor Washingtona i Moskve tek je prva etapa'

15.09.2013 u 12:17

Bionic
Reading

Francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius koji boravi u posjetu Pekingu, ocijenio je da je dogovor o sirijskom kemijskom oružju koji su Washington i Moskva postigli u Ženevi tek prva etapa

"To je velik pomak, ali je tek prva etapa", rekao je Fabius na tiskovnoj konferenciji nakon susreta s kineskim kolegom Wang Yiom koji je "izrazio zadovoljstvo" rusko-američkim dogovorom u Ženevi što predviđa uništenje sirijskog kemijskog arsenala do sredine 2014., u prvoj službenoj reakciji kineskih vlasti.

"To je velik pomak jer, što se prije nekoliko dana činilo nemoguće, sada se čini moguće", dodao je Fabius govoreći o nedavnom odbijanju Sirije da prizna posjedovanje kemijskog oružja.

Ipak, dogovor "donosi čitav niz pitanja: Kako provoditi nadzor? Što će se dogoditi ne budu li se poštovale obveze?", rekao je još prije nego je otklonio mogućnost "automatskih sankcija", istaknuvši da u slučaju da režim u Damasku prekrši dogovor, UN-ovo Vijeće sigurnosti može reagirati na temelju 7. poglavlja svoje Povelje.

No u subotu su u Ženevi "udareni temelji na kojima će se idućeg tjedna u UN-u izraditi rezolucija", dodao je francuski ministar.

Osvrnuvši se na izvješće UN-ovih stručnjaka o uporabi kemijskog oružja u Siriji koje će se objaviti u ponedjeljak, Fabius je istaknuo: "Nitko ne bi razumio da iz strašnog izvješća ne izvučemo nužnu pouku. Treba reagirati i djelovati".

U vezi s odgovornosti za uporabu kemijskog oružja Fabius je kazao da sirijski pobunjenici "nemaju arsenal ni opremu", za razliku od snaga Bašara al-Asada.

"Kada to usporedite, nema puno sumnje i kada kažem da nema puno sumnje želim reći da zapravo nema nikakve sumnje", rekao je.

"Da Francuska i Sjedinjene Države nisu bile odlučne u svom stajalištu, dogovor se ne bi bio postigao", ocijenio je još francuski ministar.