u sjeni summita

Dok su oči svijeta bile uprte u sastanak Trumpa i Kima, Amerikanci povukli potez koji će razbjesniti Kinu

13.06.2018 u 22:49

Bionic
Reading

Dok su svi pogledi u utorak bili uprti u povijesni sastanak sjevernokorejskog diktatora Kim Jong-una i američkog predsjednika Donalda Trumpa u Singapuru, Sjedinjene Države su istovremeno u Taipeiju otvorili Američki institut na Tajvanu (AIT), koji će zapravo imati ulogu američkog veleposlanstva u toj zemlji

Svečanom otvaranju kompleksa vrijednog 250 milijuna dolara koji bi trebao proširiti odnose Sjedinjenih Država s Tajvanom nazočili su dužnosnici obje države, a samo otvaranje institucije moglo bi razbjesniti Peking koji već godinama pokušava osporiti bilo kakve diplomatske poteze Tajvana na kojeg pretendira Kina.

Sjedinjene Države, kao i većina drugih zemalja, nema službene diplomatske odnose s Tajvanom, ponajviše stoga što Peking unutar međunarodne zajednice inzistira na odabiru veza ili s Narodnom Republikom Kinom sa sjedištem u Pekingu ili s Republikom Kinom koju poznajemo pod nazivom Tajvan.

Sukob na relaciji Peking-Taipei datira još iz 1940. godine nakon što je tadašnji vladajući kineski režim Kuomintang poslije pobjede komunista u građanskom ratu pobjegao na otok u Istočnom kineskom moru. Tajvan je s vremenom postao samoupravna demokracija, ali ga službeni Peking smatra dijelom svojeg suverenog teritorija.

Unatoč tome, Sjedinjene Države i dalje održavaju veze s Tajvanom putem 'neslužbenih kanala, kao što je uspostavljanje AIT. Također, Pentagon ovu zemlju oprema oružjem.

>>> Trump otvorio opasan front s Kinom

Analitičari smatraju kako SAD otvaranjem Američkog instituta pokazuju posvećenost Tajvanu kao važnom trgovinskom partneru, bez čije podrške bi ta država bila podložna kineskom utjecaju.

  • +19
Trump i Kim Izvor: Profimedia / Autor: NN

Valja napomenuti kako je tajvanska predsjednica Tsai Ing-wen bila prva svjetska čelnica s kojom je Donald Trump razgovarao nakon stupanja na dužnost predsjednika SAD što je poprilično naljutilo kineski državni vrh, pa se sa zebnjom očekuju reakcije Pekinga na otvaranje Američkog instituta.