danas uživajte

Dolazi ružna promjena vremena: Evo gdje prijete obilni pljuskovi praćeni grmljavinom

01.10.2024 u 08:02

Bionic
Reading

Utorak će biti nešto topliji, uz svježe jutro, na kopnu ponegdje i maglu, a pri tlu i slab mraz. U poslijepodnevnim satima sa zapada stiže naoblačenje, jačanje juga, a lokalno i kiša

Danas će biti pretežno sunčano, a poslijepodne sa zapada postupan porast naoblake. Krajem dana na sjevernom Jadranu mjestimice kiša. Ujutro u unutrašnjosti lokalno kratkotrajna magla. Vjetar slab, na istoku i umjeren jugoistočni. Na Jadranu još ujutro ponegdje umjerena bura, potom u Dalmaciji sjeverozapadnjak i jugozapadnjak, a na sjevernom Jadranu jugo. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 16 i 20, na Jadranu 20 i 23 °C.

U utorak će vrijeme biti relativno stabilno - toplije, uglavnom suho i pretežno sunčano, uz svježe jutro. Veći dio dana bit će sunčano, s jutarnjom svježinom i mogućom maglom u unutrašnjosti, kao i slabim mrazom pri tlu. U poslijepodnevnim satima očekuje se naoblačenje sa zapada, pojačanje juga i mjestimična kiša. Jutarnje temperature će se kretati od 3 do 5 °C, dok će dnevne biti između 18 i 20 °C.

Izvor: tportal.hr / Autor: Zvonimir Barisin / PIXSELL

Od srijede nestabilno

Od srijede će prevladavati oblačnije vrijeme, uz povremene padaline, posebno na području Jadrana, gdje će biti obilnijih pljuskova praćenih grmljavinom, prognozirao je Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a za HRT.

U srijedu će i dalje biti južina, ali će se potom pojačati sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Na Jadranu će zapuhati umjerena do jaka bura, a povremeno i olujna. Dnevne temperature bit će niže od uobičajenih za početak listopada, dok će jutra ipak biti toplija nego početkom tjedna. Slične temperature očekuju se i u središnjoj Hrvatskoj, gdje će biti djelomice sunčano, a poslijepodne ponegdje uz više oblaka.

Na sjevernom Jadranu i u Gorskoj Hrvatskoj bit će djelomice sunčano, s naoblačenjem poslijepodne i osobito navečer, uz ponegdje slabu kišu. Ujutro se u gorju može pojaviti kratkotrajna magla, a na tlu i slab mraz.

Poslijepodne će uz obalu puhati umjereno jugo. Jutarnje temperature kretat će se od 2 do 4 °C, uz obalu između 10 i 12 °C, dok će dnevne biti između 16 i 18 °C, a na moru od 20 do 22 °C.

Na srednjem Jadranu očekuje se pretežno sunčano vrijeme, dok će u unutrašnjosti Dalmacije biti umjerene naoblake. Vjetar će biti slab do umjeren zapadni i sjeverozapadni, a more malo do umjereno valovito. Jutarnje temperature bit će od 6 do 8 °C, uz obalu između 12 i 14 °C, dok će dnevne dosegnuti 20 do 23 °C.

Slično toplo vrijeme bit će i na krajnjem jugu Hrvatske, gdje će prevladavati sunčano vrijeme. Vjetar će biti slab do umjeren jugozapadni, a na otvorenom moru sjeverozapadni.

Obilnije oborine i pad temperature

Kiša će biti česta i mjestimično obilnija, uz svježije vrijeme. Do petka će u unutrašnjosti prevladavati oblačno i kišovito vrijeme, a u srijedu i četvrtak očekuju se obilnije padaline. Vjetar će biti slab do umjeren južni i jugozapadni, a u četvrtak i petak pretežno sjeverni i sjeveroistočni. Temperature će biti niže od prosjeka, uz slabiji dnevni hod temperature.

Na Jadranu će vrijeme biti promjenjivo i nestabilno, s čestim pljuskovima praćenim grmljavinom, a ponegdje će pljuskovi biti i izraženiji. Puhat će umjereno do jako jugo, dok će u četvrtak i petak na sjevernom i srednjem Jadranu puhati bura i sjeverozapadni vjetar, prognozirao je Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a za HRT.