KRIZA EUROZONE

ECB za dvogodišnju vremensku odgodu Grčkoj

10.11.2012 u 17:22

Bionic
Reading

Grčkoj bi trebalo odobriti vremensku odgodu i potrebna financijska sredstva kako bi uspjela ispuniti svoje proračunske obveze, rekao je član izvršnog odbora Središnje europske banke Joerg Asmussen za belgijski list L'Echo.

'Grčka treba ostati u eurozoni. Ako to i zahtijeva dvogodišnju vremensku odgodu tijekom koje namjerava ispuniti svoje obveze, bit će nam puno 'jeftinije' od njezina izlaska iz Unije ili neplaćanja dugova', objasnio je.

Stanje u Grčkoj bit će središnja tema sastanka ministara financija eurozone u ponedjeljak u Bruxellesu, unatoč tome što se ne očekuje nikakva odluka o deblokiranju pomoći u iznosu od 31,5 milijarda eura.

Eurozona očekuje izvješće stručnjaka trojke koju čine glavni vjerovnici Atene - EU, MMF i Središnja europska banka.

'Namjerava dovršiti analizu programa pomoći Grčkoj', rekao je Asmussen. Riječ je o dokumentima, koji se očekuju već tjednima, a odnose se na nove mjere štednje koje trebaju poduzeti Grci u zamjenu za pomoć Europe.

Pitanje je vrlo kompleksno, jer, uz analizu onoga što je Atena već poduzela, treba razmotriti i na koji način za još dvije godine toj zemlji produljiti rok za realizaciju proračunskih rezova.