rezolucija

EP traži da se Ukrajini dopuste napadi zapadnim oružjima na vojne ciljeve u Rusiji

19.09.2024 u 23:46

Bionic
Reading

Zastupnici u Europskom parlamentu zatražili su u četvrtak da zemlje EU-a ukinu trenutna ograničenja koja sprječavaju Ukrajinu da koristi zapadne oružane sustave protiv legitimnih vojnih ciljeva u Rusiji

U rezoluciji, usvojenoj u četvrtak s 425 glasova za, 131 protiv i 63 suzdržana, navodi se da bez ukidanja trenutnih ograničenja Ukrajina ne može u potpunosti ostvariti svoje pravo na samoobranu te ostaje izložena napadima na svoje stanovništvo i infrastrukturu, priopćio je Europski parlament.

Parlament naglašava da nedovoljna isporuka streljiva i ograničenja njihove uporabe riskiraju neutralizirati učinke dosadašnjih napora u pomoći Ukrajini te žali zbog sve manjeg obujma bilateralne vojne pomoći Ukrajini od strane zemalja EU-a.

Eurozastupnici su ponovili svoj poziv državama članicama da ispune svoju obvezu iz ožujka 2023. da isporuče milijun komada streljiva Ukrajini i da ubrzaju isporuku oružja, sustava protuzračne obrane i streljiva, uključujući projektile TAURUS. Također ponavljaju svoje stajalište da bi se sve zemlje EU-a i NATO saveznici trebali kolektivno i pojedinačno obvezati na godišnju vojnu potporu Ukrajini u iznosu ne manjem od 0,25% svog BDP-a.

Rezolucija, usvojena na ovotjednoj plenarnoj sjednici u Strasbourgu, poziva zemlje članice EU-a da zadrže i prošire politiku sankcija Vijeća protiv Rusije, Bjelorusije i zemalja izvan EU-a i entiteta koji Rusiji isporučuju vojne tehnologije i tehnologije s dvojnom namjenom.

Zastupnici osuđuju nedavno prebacivanje balističkih projektila od strane Irana Rusiji i pozivaju na pojačane sankcije protiv Teherana i Sjeverne Koreje zbog njihove umiješanosti u potpori ruskom ratu protiv Ukrajine. Također žele vidjeti više kineskih pojedinaca i subjekata dodanih na popis sankcija EU-a, kao i strože mjere za sustavno rješavanje zaobilaženja sankcija od strane tvrtki sa sjedištem u EU-u, trećih strana i zemalja izvan EU-a.

Pozivaju EU i njegove države članice da aktivno rade na postizanju najšire moguće međunarodne potpore Ukrajini i pronalaženju mirnog rješenja za rat, koje se mora temeljiti na punom poštovanju neovisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine. Oni također smatraju odgovornost za ruske ratne zločine i odštetu i druga plaćanja od strane Moskve ključnim aspektima svakog rješenja. U tu svrhu, zastupnici žele da EU i partneri istomišljenika uspostave pravni režim za oduzimanje imovine u ruskom državnom vlasništvu koju je EU zamrznuo kao dio napora da se Ukrajini nadoknadi golema šteta koju je pretrpjela, navodi Europski parlament.