TALIJANSKI PREMIJER U LONDONU

'EU bi bez V. Britanije bila neutjecajan globalni igrač'

Bionic
Reading

Premijer Italije Enrico Letta tijekom službenog posjeta Londonu izjavio je da bi izlazak Velike Britanije iz Europske unije značio velik rizik napomenuvši da bi u tom slučaju Unija bila neutjecajan globalni igrač

'Ponekad ne razmišljamo dovoljno o opasnosti u slučaju da Velika Britanija napusti Europsku uniju. Po meni je to velik rizik koji moramo izbjeći. Moramo biti oprezni i spremni na razgovore kako bismo spriječili tu opasnost. Europska unija bi bez Velike Britanije bila neefikasna na globalnom planu', rekao je Letta.

Inače, britanski premijer David Cameron već je izjavio da će, u slučaju pobjede na općim izborima 2015., održati referendum 2017. o članstvu Velike Britanije u Europskoj uniji.

S druge strane, premijer Cameron za talijanski list La Repubblica izjavio je da postoji mogućnost da Velika Britanija zaista napusti Europsku uniju.

'Većina Talijana vjeruje da je Unija nije moguća bez Velike Britanije. Ako se u Uniji ne riješe problemi i ako i dalje bude postojala opasnost, onda je to bezuspješan projekt i Velika Britanija bi u tom slučaju željela izaći iz EU-a. Međutim, ja ne želim da se to dogodi. Želim EU kao uspješnu zajednicu', rekao je Cameron.