industrija mirisa

EU kaznio američkog proizvođača mirisnih dodataka za parfeme, dilao informacije konkurentima

24.06.2024 u 17:18

Bionic
Reading

Europska komisija objavila je u ponedjeljak da je izrekla novčanu kaznu američkom International Flavors & Fragrancesu (IFF) i njegovoj francuskoj podružnici zbog ometanja istrage o mogućem kršenju ravnopravnog natjecanja na tržištu mirisnih dodataka za parfeme i robu široke potrošnje

Komisija je u ožujku otvorila postupak protiv američke kompanije budući da je u inspekciji provedenoj godinu dana ranije otkrila da je njezin visoko rangirani zaposlenik izbrisao Whatsapp poruke s informacijama poslovne prirode koje je razmjenjivao s konkurentom.

Kada se predoče dokazi o nepravilnostima, propisi EU-a dopuštaju inspektorima da nenajavljeno uđu u urede tvrtke, pretraže ih i uzmu kopije zapisa povezanih s poslovanjem i da ispitaju zaposlenike.

Prekršaj je "vrlo ozbiljan", posebno zato što su poruke izbrisane nakon što je IFF obaviješten o inspekciji, stoji u priopćenju Bruxellesa.

Kompanija je odmah priznala prijestup i "proaktivno" surađivala s Komisijom, pomogavši u povratu izbrisanih podataka, dodaje se.

Bruxelles je zbog suradnje prepolovio iznos kazne, na 15,9 milijuna eura.

Uz američki IIF, istraga obuhvaća i švicarske Givaudan i Firmenich International i njemački Symrise.

Komisija je bila kontaktirala američko ministarstvo pravosuđa i agencije za tržišno natjecanje u Britaniji i Švicarskoj radi suradnje na istrazi.

Industrija mirisa vrijedna više od pet milijardi dolara kreira i proizvodi mirise za brendove poput Calvina Kleina, Huga Bossa i Guccija, ali i za kućanske potrepštine koje proizvode tvrtke poput Procter & Gamblea i Colgate-Palmolivea.

sve osim nogometa

Učitavanje...