PUSIĆ U BARCELONI

Europa želi pomoć južnih susjeda u borbi protiv terorizma

13.04.2015 u 15:52

Bionic
Reading

Potpredsjednica Vlade te ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić je u Barceloni na sastanku ministara vanjskih poslova EU-a s kolegama iz mediteranskih zemalja u okviru Unije za Mediteran, a glavna tema razgovora je prijetnja islamskog terorizma

Pusić kaže da je zadnji sastanak ovog tipa između zemalja članica EU-a i južnih susjeda u ovom formatu održan prije sedam godina te se pojavila potreba za redefiniranjem međusobnih odnosa koji su postali iznimno važni zbog sigurnosnih razloga, ali i energetske i gospodarske suradnje.

'Međutim u posljednjih nekoliko godina prevladavaju sigurnosne teme: borba protiv terorizma i pitanje globalne stabilnosti i stabilnosti regije Mediterana, kao i pitanje migracija', naglašava naša ministrica vanjskih i europskih poslova.

Od europske strane Mediterana samo afrička je u ovom trenutku ugroženija prijetnjom terorizma, u kojoj bi se teror koji se skriva iza islama mogao skrivati iza bilo čega i opravdavati ekstremističke akcije nekom drugom ideologijom ili religijom.

'Kao što je mnogo puta ponovljeno, nitko ne smatra da taj teror ima veze s islamom, ali ima veze sa zajedničkom regijom Mediterana', poručila je Pusić. Kazala je da je južne europske susjede zanimalo što Europa želi od te suradnje, na što su dobili odgovor da je to partnerstvo u borbi protiv terorizma kroz neposredne mjere njegova suzbijanja i dugoročne mjere gospodarske naravi.