DUGOMETNI JURIŠNIK

Evo zašto Kijev forsira Pariz da što prije donira avione Mirage 2000D

15.02.2024 u 08:21

Bionic
Reading

Nakon što je francuski predsjednik Emmanuel Macron u ponedjeljak na neodređeno vrijeme odgodio posjet Kijevu i Odesi, ukrajinski dužnosnici i dalje inzistiraju na tome da jedina točka predstojećeg sastanka bude isporuka nekih od preostalih francuskih višenamjenskih lovaca bombardera Mirage 2000D. Službeni Kijev postavio je mogućnost te isporuke kao jedinu točku na dnevnom redu kako bi spriječio Pariz da izbjegne tu temu. Evo zašto Ukrajina toliko inzistira upravo na Mirageima

O ukrajinskim potrebama za moderno opremljenim jurišnikom tipa Mirage 2000D dosad se tek sramežljivo raspravljalo u ožujku i kolovozu prošle godine, ali od tada nije bilo javnog napretka na tu temu. Odgovor na pitanje zašto službeni Kijev u posljednje vrijeme žudi za Mirageima leži u činjenici da taj avion ima borbene sposobnosti od krucijalne važnosti za Ukrajinu. Priča oko moguće francuske isporuke jednomotornog dvosjeda Mirage 2000D zakotrljala se u Kijevu nakon što je zapovjedništvo ukrajinskih zračnih snaga zaključio da postizanje zračne nadmoći zahtijeva ne samo moderne lovce za odbijanje ruskih prijetnji iz zraka, već i jurišne avione specijalizirane za nanošenje dugometnih udara po kopnenim ciljevima.

Prema riječima zapovjednika ukrajinskih zračnih snaga Mikole Oleščuka, nabava višenamjenskih aviona F-16 iz europskih zaliha još je uvijek prioritet. Kijev je 'nanjušio' priliku za obnovu svoje flote jer je Pariz ranije najavio da će Mirage 2000D uskoro biti povučen iz redova francuskih Zračnih i svemirskih snaga te biti zamijenjen višenamjenskim Rafaleom.

  • +6
Ukrajina želi francuske avione Mirage 2000D Izvor: Wikimedia Commons / Autor: Alan Wilson

Projektili za strateški kopneni udar

'Naravno, nećemo moći odmah izbaciti sovjetske avione iz aktualnih operacija. Stoga će, uz F-16, na nebu djelovati MiG-29, a moguće je da će borbene sposobnosti lovca bombardera Su-24M biti ojačane Mirageima 2000D, dok će jurišni Su-25 biti zamijenjen A-10 Thunderboltom II', kazao je Oleščuk nedavno u optimističnom tonu. Pritom se nije osvrtao na to da je opskrba Ukrajinaca 'letećim topom' u obliku američkog A-10 tek želja napadnute zemlje o kojoj se Washington uopće nije izjašnjavao. S druge se strane prilika iz Francuske čini izvedivom jer je Pariz dosad prednjačio među donatorima opreme i ispunjavao svoja obećanja. Gledajući dugoročno, Francuska bi jačanjem ukrajinske obrane štitila europski obrambeni štit, čija je budućnost dovedena u pitanje nakon što je američki predsjednički kandidat Donald Trump najavio da bi u slučaju izborne pobjede poticao Moskvu da napadne članicu NATO-a koja ne uplaćuje dovoljno u zajedničku blagajnu.

Izvor: Društvene mreže / Autor: PAF Falcons

Važan je i tehnički dio ukrajinske želje za 50-ak Miragea 2000D, koliko ih je ostalo u eskadrilama francuskog ratnog zrakoplovstva. Nadzvučni jednomotorni dvosjed je, naime, u potpunosti kompatibilan s krstarećim projektilima SCALP-EG, koji se već koriste u Ukrajini, te s pametnim bombama Hammer, koje uskoro trebaju stići u tu zemlju. Značajna je i činjenica da se na Mirage 2000D mogu integrirati krstareće rakete KEPD 350 Taurus, koje Ukrajina duže vrijeme traži od Njemačke, a mogu pružiti veliku sposobnost strateškog kopnenog udara. Ipak, ako se Berlin obveže isporučiti Taurus, neki od malobrojnih preostalih ukrajinskih Su-24M morali bi napustiti zemlju do šest mjeseci kako bi se pripremili za prihvat novog oružja, tako da bi prazninu trebalo popuniti najidealnijim avionom, a to je francuski Mirage 2000D.

Oleščuk je u pravu kada povezuje Mirage 2000D s avionom Su-24M u ukrajinskim redovima. Potonji jurišnici sa zakretnim krilima primarni su udarni avioni dugog dometa ukrajinskog ratnog zrakoplovstva. Ispaljujući krstareće rakete britanske proizvodnje Storm Shadow i francuske SCALP-EG na dometu od 320 kilometara, Su-24 uništili su nekoliko ruskih ratnih brodova, gađali ruske zračne baze, srušili mostove na područjima pod ruskom kontrolom, pa čak i sravnili jedno rusko zapovjedništvo. Podsjetimo, Francuska je 2023. donirala Ukrajini oko 50 SCALP-ova, o kojima je tportal već pisao, a nešto ranije Ujedinjeno Kraljevstvo dopremilo je neodređeni broj gotovo identičnih Storm Shadowa.

Izvor: Društvene mreže / Autor: European Defense | Dung Tran Military

Nova pošiljka SCALP-ova

Međutim zapadni izvori ističu da Ukrajincima nedostaje lovaca bombardera, odnosno dugometnih jurišnika. Jedina postrojba koja koristi Su-24M, 7. brigada taktičkog zrakoplovstva stacionirana na zapadu zemlje, u Starokostjantivu, započela je obranu zemlje s 24 takva aviona, a u 23 mjeseca teških borbi izgubila je ukupno 18 jurišnika tog tipa. Drugi problem, s kojim se u posljednje vrijeme sve više suočava Kijev, sve je manja vjerojatnost da će dobiti višak borbenih aviona od Sjedinjenih Država. Republikanci koji nisu naklonjeni Ukrajini mjesecima su u američkom Kongresu blokirali daljnju pomoć toj zemlji pa se Kijev sve više okreće avionima europske proizvodnje jer mogu poslužiti kao nosači razornih krstarećih projektila europske proizvodnje. Prednost je i to što posadu Miragea 2000D čine pilot i časnik za naoružanje, kao što je to slučaj i u Su-24, čime Ukrajina osigurava letački kadar osposobljen za sinergiju u borbi.

Kijev u priči oko Miragea ozbiljno računa i na spomenute bombe Hammer, za koje se vjeruje da ih je Macron neizravno spomenuo potvrdivši sredinom prošlog siječnja novu pošiljku SCALP-ova Ukrajini. Riječ je o visoko modularnom pametnom naoružanju zemlja-zrak za sve vremenske uvjete te namijenjenom bliskoj zračnoj potpori i misijama dubokog udara, što je potrebno Kijevu nakon bezuspješnih protuudara. Uz to, Hammer je usporediv s klizećim bombama JDAM, koje je Washington dao Ukrajini prije nego što su republikanci prekinuli pomoć, a ugrađene su u zastarjele frontovske lovce tipa MiG-29.

Bombe Hammer imaju radijus djelovanja od 70 kilometara na velikim visinama i 20 kilometara na malim visinama u svim vremenskim uvjetima. Stručnjaci ističu da se ovaj autonoman i na elektroničke prepreke neosjetljiv sustav može lansirati s malih visina preko neravnog terena, a djeluje po principu ‘ispali i zaboravi’ jer projektil samostalno manevrira do cilja koji odredi časnik za naoružanje sjedeći iz pilota u kokpitu dvosjednog Miragea 2000D.

Dobitna kombinacija Spectre i kratke piste

Treba reći da ovaj interoperabilni projektil ima sposobnost gađanja nekoliko ciljeva istovremeno, a također može uništavati pokretne i nepokretne mete s velikom preciznošću. Prema francuskim iskustvima, Hammer je precizan u 99 posto gađanja. Bitno je i to da je jednostavan za integriranje te cjenovno pristupačan, što je Ukrajini posebno važno u pregovorima s dobavljačem.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Club Croatia

Mirage 2000D - kao i inačica N, dizajnirana za nuklearni napad, stoga nije za izvoz - može se naoružati i raketama zrak-zrak, među kojima su samoobrambene R550 Magic i MICA, laserski vođenim raketama AS-30L te krstarećom raketom za uništavanje pista tipa Apache. Također, varijanta D može nositi čitavu gamu laserski vođenih bombi i gađati ciljeve iz dvije topovske kapsule CC630 kalibra 30 milimetara.

Nezaobilazni su i laserski i elektrooptički ciljnici ATLIS II, Damocles i PDLCT, nosači za lutajuće streljivo i ažurirani sustav elektroničkih protumjera ICMS 2, kojim straga u kabini upravlja časnik za naoružanje. Postoji i mogućnost korištenja proturadarskog projektila ARMAT, a on se rijetko upotrebljava jer je prespor i preglomazan u odnosu na konkurenciju.

Kao odliku svakako treba spomenuti elektronički sigurnosni sustav Spectra, a on je ugrađen i u Rafale. Ovaj integrirani paket za elektroničko ratovanje pruža dugometnu detekciju, identifikaciju i točnu lokalizaciju infracrvenih, elektromagnetskih i laserskih prijetnji. Spectra uključuje prijemnike za radarsko i lasersko upozorenje, ometač radara s faznom rešetkom (AESA) i raspršivač mamaca za suzbijanje prijetnji. Ukrajinci računaju i na mogućnost da Mirage 2000D za polijetanje i slijetanje treba tek 400 metara dugu pistu.

Izvor: Društvene mreže / Autor: FRANCE AVIATION Michel LAURENT

Sve karakteristike Miragea 2000D čine se idealnima u slučaju da Ukrajina počne koristiti kombinaciju naprednih zapadnih lovaca u poništavanju nekih od ruskih teritorijalnih dobitaka, osobito nakon što je procijenjeno da F-16 nije u stanju imati velik strateški utjecaj na bojišnici. Vjeruje se da bi uspješna upotreba Miragea 2000D u napadima duboko unutar teritorija pod kontrolom Rusa i taktičkim uništavanjem ključnih ciljeva u sklopu veće, strateške operacije mogla koristiti kao poluga za buduće pregovore s Rusijom ako se rat želi okončati diplomatskim putem. Dotad će Ukrajina morati biti strpljivija jer je Mirage 2000D vrlo zahtjevna platforma koja traži višemjesečnu obuku pilota i zemaljskog osoblja.