BAVARSKI ZASTUPNICI

Evo zašto njemačke investicije ne dolaze u Hrvatsku

14.10.2014 u 19:21

Bionic
Reading

Delegacija bavarskog parlamenta, sačinjena od članova Odbora za savezne, europske i regionalne poslove, u dvodnevnom posjetu Hrvatskoj educirala se o stanju u najnovijoj članici EU-a, usput ponavljajući standardne njemačke kritike kad je riječ o investicijskoj klimi – u Lijepoj Našoj previše se čeka na dozvole, javna uprava često je jako spora, ali ne kao sudovi, koje su bavarski parlamentarci izdvojili kao drugi najveći problem

U Bavarskoj vole Hrvatsku. Kako je naglasila delegacija bavarskog parlamenta, prvo putovanje koje su poduzeli članovi i članice Odbora za savezne, europske i regionalne poslove jest ono u Hrvatsku, koja je kao 28. članica Europske unije, ali i zbog povijesnih i ljudskih veza, na vrhu liste vanjskopolitičkog angažmana Bavarske. Stoga je spomenuti Odbor proveo 13. i 14. listopad u Hrvatskoj posjećujući njemačku tvrtku koja je otvorila tvornicu cipela u Međimurju, ali i razgovarajući s nizom političkih kolega i predstavnicima poslovne zajednice, a sve s ciljem da se Bavarska bolje informira o tome koji su problemi Hrvatske te ponudi svoju pomoć ondje gdje je moguće.

Bavarce je predvodio dugogodišnji zastupnik CSU-a u tamošnjem Landtagu Konrad Kobler, sada predsjednik Bavarsko-hrvatskog društva, a tu su bili još i zastupnica SPD-a Diana Stahowitz, Juergen Mistol iz Zelenih te Judith Gerlach (inače najmlađa zastupnica sa svojih 29 godina), Walter Taubender i Franz Rieger iz vladajućeg CSU-a.

Bavarci su redom istaknuli kako su najveća prepreka njemačkim investicijama u Hrvatsku, koje su u padu još od 2008., sljedeće: pravna nesigurnost koja se odgleda u predugim suđenjima, troma javna uprava kojoj treba previše vremena za izdavanje dozvola, što još ovisi od županije do županije. No činjenica da je Hrvatska zajedno sa Španjolskom i Grčkom na vrhu liste EU-a po nezaposlenosti mladih bila je šokantna novost za goste iz Bavarske, koji su bili posve iznenađeni time i spremni ponuditi svoja iskustva koja bi bila od pomoći. Zanimljivo je da porazna nezaposlenost mladih nije tema koju aktivnije u europskom kontekstu gura hrvatska diplomacija, jer su bavarski političari naglasili kako im je španjolski problem po tom pitanju odlično poznat te lobiraju za politike koje bi ga počele rješavati.


Primjerice, istaknuli su da bi u slučaju Hrvatske itekako pomogla reforma školstva, naročito kada je riječ o strukovnim školama, jer je kvalitetna radna snaga jedna od komparativnih prednosti Hrvatske. U tom kontekstu posebno su pohvalili hrvatske liječnike i medicinske sestre, koji očito mogu računati na to da će biti odgovarajuće plaćeni u Bavarskoj, ako već to nije moguće u Hrvatskoj.

Bavarski zastupnici također su stekli dojam da hrvatska Vlada nema jasan smjer reformi, a najviše je zabrinutosti izraženo zbog činjenice da Hrvatska neće uspjeti povući 80 milijardi eura koje su joj na raspolaganju iz europskih fondova. Diani Stachowitz jasno je kako je Vlada po tom pitanju 'troma' te očekuje da građani neće ubrzo osjetiti prednosti sredstava iz EU fondova.

S druge strane, slučaj Josipa Perkovića skoro je posve zaboravljen. 'To je stvar pravosuđa. Mi kao Landtag nemamo s time nikakve veze. U Njemačkoj imamo podjelu vlasti i suđenje Perkoviću stvar je pravosuđa. Primjerice, nedavno je osuđen zbog utaje poreza i u zatvor poslan bavarski junak Uli Hoeness, dugogodišnji predsjednik FC-a Bayern. Josip Perković će imati jednako pošteno suđenje', istaknuo je CSU-ov Franz Rieger, a ostali još dodali kako je to bila dobra prilika za Hrvatsku da nauči kako funkcionira pravosudna suradnja unutar EU-a.