logističke drame

General priznao: 'U ratu s Rusijom nemamo šanse, naši vojnici ne znaju osnove'

07.08.2024 u 12:16

Bionic
Reading

Ako Europa želi odvratiti moguću rusku agresiju i dočekati je barem donekle spremna, mora znatno bolje organizirati premještanje tenkova, vojnika i streljiva diljem kontinenta, tvrdi francuski general uz opasku da njegovi vojnici ne znaju ukrcati tenkove i vozila na vlakove - jer to nikad nisu radili

Tijekom Hladnog rata, zemlje su bile navikle na premještanje vojne opreme, što je tada bilo 'vrlo jednostavno', ali je s vremenom postalo iznimno složeno, rekao je za Politico general Bertrand Toujouse, zadužen za novoosnovano zapovjedništvo kopnenih snaga francuske vojske.

'Apsolutno je ključno ponovno povećati vojnu mobilnost, a za to trebamo vježbati,' dodao je general i dodao da će u slučaju rata s Rusijom trebati premještati goleme količine opreme prema istoku Europe.

Generala smeta loša infrastruktura poput mostova i tunela te nedovoljno željezničkih vagona.

U lipnju je Francuska najavila da će se pridružiti sporazumu koji su već potpisale Poljska, Njemačka i Nizozemska o stvaranju vojnog tranzitnog koridora za slučaj rata.

U srpnju su Grčka, Bugarska i Rumunjska potpisale pismo namjere za suradnju u prekograničnoj vojnoj mobilnosti.

Francuska vojska je bolno shvatila koliko je teško bilo prijeći Europu u proljeće 2022. godine, kada je rasporedila bataljun u Rumunjsku kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu.

  • +2
Francuska vojska Izvor: EPA / Autor: YOAN VALAT

'Otkrili smo opseg administrativne birokracije. U Ukrajini traje rat, ali carinici objašnjavaju da nemate odgovarajuću nosivost po osovini i da vaši tenkovi ne smiju prijeći Njemačku,' prisjetio se Toujouse.

Osim administrativnih poteškoća, vojnici su zaboravili ili nikad nisu imali ključne vještine.

Francuska vojska, koja je protekla desetljeća provela boreći se u Afganistanu i u zapadnoafričkoj regiji Sahel, nije ukrcavala vojnu opremu na vlakove gotovo 20 godina, rekao je francuski general.

'Vraćamo se nečemu što smo znali raditi, a potpuno smo zaboravili,' rekao je Toujouse.

Francuska je rasporedila trupe u Rumunjsku kao dio šireg napora NATO-a da ojača svoju istočnu obranu, te se nada da će redovita rotacija trupa i opreme pomoći u ponovnom usvajanju vještina transporta.

Umirovljeni američki general-pukovnik Ben Hodges — bivši zapovjednik američke vojske u Europi — rekao je za Politico da je već ruska aneksija Krima 2014. bila apsolutni poziv na buđenje i da su planovi za ubrzanje mobilnosti trebali biti napravljeni već tada. A od tada, kaže Hodges, nije se napravilo ništa osim što se priznalo da postoje problemi.