stručnjaci u otvorenom

Goleme štete od nevremena još uvijek se zbrajaju: što nas čeka ovog ljeta?

04.06.2024 u 23:32

Bionic
Reading

Snažno nevrijeme pogodilo je različite dijelove naše zemlje. Tuča, pijavice, poplavljena dvorišta i podrumi, golema šteta na poljoprivrednim kulturama, uništene su stotine hektara usjeva. Ušli smo u dio godine kada će ovakvi ekstremni događaji biti sve češći. Što nas čeka ovog ljeta?

Glavni ravnatelj Državnog hidrometeorološkog zavoda dr. sc. Ivan Güttler rekao je u večerašnjoj emisiji HRT-a "Otvoreno" kako smo jučer imali jednu visoku ciklonu, koja je prelazila preko Europe i uzrokovala je nevremena u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji, Mađarskoj, Rumunjskoj i Bugarskoj. 'DHMZ je to prepoznao, te je već u ponedjeljak izdao narančasto upozorenje, posebice za istok Hrvatske', dodao je.

Naglasio je kako se prognoza DHMZ pokazala točnom. Rekao je kako je bilo teško gledati izvještaje s terene, gdje građani govore o štetama na poljoprivrednim usjevima i na imovini. U Rasinji kod Koprivnice, jedna žena je čak i izgubila život - djelomično je povezan s poplavom.

Güttler je poručio kako bi narednih dana trebalo doći do stabilizacije, no, nisu isključeni lokalni pljuskovi i manja tuča. -'Ipak nešto mirniji ostatak tjedna. I tako bi trebalo biti do nedjelje', dodao je.

  • +36
Posljedice poplave u Rašenici nakon obilnih padalina Izvor: Pixsell / Autor: Damir Spehar

Glavni ravnatelj Državnog hidrometeorološkog zavoda istaknuo je da se ljeto očekuje toplije od prosjeka, ali ovakve oluje se ne mogu predvidjeti, posebice na kontinentu. Naglasio je kako se u Hrvatskoj povećavaju toplinski valovi. Zanimljiva je situacija s tučom. 'Smanjuje se broj dana s tučom, osim u ovim najvećim kategorijama. To stanje nije samo problem u Hrvatskoj, nego i u ostalim zemljama, primjerice Italiji', kazao je.

Tucaković: Pomoć građanima neupitna

Glavni vatrogasni zapovjednik Republike Hrvatske Slavko Tucaković naglasio je da je jučer bilo dosta intervencija na području Vukovarsko-srijemske, Koprivničko-križevačke, Bjelovarsko-bilogorske, Krapinsko-zagorske županije.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Društvene mreže

'Tamo gdje su došli oblaci i velike količine kiše, koja je pala. Stotine intervencija je bilo. Ispumpavala se voda iz podruma', poručio je. Naravno da postoje prioriteti što se tiče intervencija, ali vatrogasci će svima doći i pomoći u teškoj situaciji. Osvrnuo se i na velike poplave u Bavarskoj. Istaknuo je kako su hrvatski vatrogasci ponudili suradnju njemačkim vatrogascima.