pobrkala pojmove

Grabar Kitarović kaže da su stotinjak tisuća eura koji su joj sjeli na račun otpremnina, iz NATO-a ju demantiraju

03.01.2020 u 18:34

Bionic
Reading

Otpremnina iz NATO-a u visini stotinjak tisuća eura, o kojoj je govorila predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović tijekom sučeljavanja sa Zoranom Milanovićem na HRT-u, nije otpremnina, već mirovina, nije joj isplaćena 'ove godine', pod čime je vjerojatnije mislila na 2019. nego na ovu 2020., nego joj je isplaćena i unesena je u njezinu imovinsku karticu 2018. godine

'Ove godine je otpremnina iz NATO-a od stotinjak tisuća eura stigla, to mi je NATO dugovao', rekla je Kolinda Grabar-Kitarović tijekom sučeljavanja u četvrtak navečer na HRT-u.

Iz sjedišta NATO-a u Bruxellesu potvrdili su u petak za Večernji list da je riječ o mirovini, a ne o otpremnini: 'To nije otpremnina. Kad zaposlenici NATO-a napuste organizaciju, mogu odabrati da uzmu svoju mirovinu u ukupnom iznosu', izjavio je službenik NATO-a koji je odgovorio na naš novinarski upit.

Radilo se, dakle, o mirovini, što je uostalom i izrijekom navedeno u predsjedničinoj imovinskoj kartici na sukobinteresa.hr. Točan iznos je 108.132 eura, na račun joj je sjeo 22. prosinca 2017., i 7. veljače 2018. ta je informacija unesena u njezinu imovinsku karticu pri Povjerenstvu za sprečavanje sukoba interesa.

Pravila unutar NATO-a su takva da doprinos za mirovinu plaća i organizacija i sam zaposlenik: 12 posto iznosa osnovne plaće uplaćuje NATO, a 8 posto od svoje osnovne plaće uplaćuje osoba o kojoj je riječ.

  • +24
Sučeljavanje Kolinde Grabar Kitarović i Zorana Milanovića Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev / CROPIX