SUMMIT U VARŠAVI

Grabar-Kitarović o ulozi NATO-a u očuvanju mira

06.07.2016 u 12:17

Bionic
Reading

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović sudjelovat će na summitu NATO-a koji će se održati u Varšavi 8. i 9. srpnja, objavljeno je u srijedu iz njezina ureda

Svečano otvaranje NATO summita održat će se u petak, uvodnim obraćanjem glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga i pozdravnim obraćanjem predsjednika Poljske Andrzeja Dude nakon kojeg je, u radnom dijelu sastanka, predviđeno obraćanje hrvatske predsjednice na temu kolektivne obrane i odvraćanja.

Drugog dana NATO summita, u subotu, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović sudjelovat će na sastancima na razini šefova država i vlada na kojima će se govoriti o Afganistanu i nastavku misije "Odlučna potpora“ te o projiciranju stabilnosti u južnom susjedstvu Saveza, nastavlja se u priopćenju.

Na marginama sastanka na vrhu Sjevernoatlantskog vijeća, a u organizaciji Poljskog instituta za međunarodne odnose i Foruma o globalnoj sigurnosti - GLOBSEC u petak će se održati posebna konferencija na kojoj će predsjednica Grabar-Kitarović održati predavanje o ulozi NATO-a  u očuvanju mira.

Na summitu, osim predsjednika država i vlada te ministara obrane i vanjskih poslova dvadeset i osam članica NATO-a, sudjelovat će i predsjednik Europskog vijeća, predsjednik Europske komisije, predstavnici Ujedinjenih naroda, Svjetske banke te ostali partneri Saveza, dodaje se u priopćenju.