preuzet iz rusije

Gruzijska predsjednica podnijela tužbu protiv spornog zakona o stranim agentima

15.07.2024 u 17:14

Bionic
Reading

Gruzijska predsjednica Salome Zourabichvili objavila je u ponedjeljak da je podnijela tužbu Ustavnom sudu protiv zakona koji zahtijeva od organizacija koje primaju sredstva iz inozemstva da se registriraju kao strani agenti, čije usvajanje je izazvalo masovne prosvjede

Zourabichvili je prenijela na Facebooku obraćanje svog predstavnika u parlamentu u kojem objašnjava da zakon krši klauzulu gruzijskog ustava prema kojoj se od vlade zahtijeva da poduzme sve moguće napore za pridruživanje Europskoj uniji i NATO-u.

EU je zamrznuo integraciju Gruzije u blok pošto je je parlament poništio veto Zourabichvili na sporni zakon i usvojio ga u lipnju.

Zakon zahtijeva da se organizacije koje primaju više od 20 posto donacija iz inozemstva registriraju kao strani agenti, uz stroge zahtjeve otkrivanja podataka i novčane kazne za one koji prekrše mjeru.

Gruzijski i zapadni kritičari to nazivaju drakonskom mjerom za gušenje neslaganja, inspiriranom sličnim zakonodavstvom u Rusiji. Vladajuća stranka Gruzijski san tvrdi da je ta mjera nužna za zaštitu suvereniteta Gruzije.

Zourabichvili je izabrana 2018. godine uz potporu Gruzijskog sna, ali je do neslaganja s tom strankom došlo zbog, kako kaže, nedovoljne potpore integraciji Gruzije u EU. Postala je jedan od najoštrijih kritičara zakona o stranim agentima.

Predsjednica je posljednjih tjedana uložila napore u okupljanje koalicije oporbenih stranaka kako bi se smijenio Gruzijski san na parlamentarnim izborima 26. listopada.