garpiya-a1

Harpija je novo rusko oružje dugog dometa: Moćni dron napravljen je od kineskih dijelova

15.09.2024 u 22:54

Bionic
Reading

Rusija je prošle godine počela proizvoditi novu bespilotnu letjelicu dugog dometa pod nazivom Harpija-A1 koristeći kineske motore i dijelove, koje je koristila u ratu u Ukrajini. Navode to dva izvora iz europske obavještajne agencije i dokumenti u koje je Reuters imao uvid

Obavještajni podaci – koji su uključivali proizvodni ugovor za novu bespilotnu letjelicu, korespondenciju tvrtke o procesu proizvodnje i financijske dokumente – pokazali su da je IEMZ Kupol, podružnica ruskog državnog proizvođača oružja Almaz-Antey, proizvela više od 2500 Garpiya-A1 od srpnja 2023. do srpnja 2024.

Postojanje nove ruske bespilotne letjelice koja uključuje kinesku tehnologiju nije prethodno objavljeno. IEMZ Kupol i Almaz-Antey nisu odgovorili na zahtjeve za komentar.

Dva obavještajna izvora rekla su da je Garpiya, što na ruskom znači Harpija, raspoređena protiv vojnih i civilnih ciljeva u Ukrajini, uzrokujući štetu kritičnoj infrastrukturi, kao i civilne i vojne žrtve.

Oni su s Reutersom podijelili ono što su rekli da su slike olupine Garpiye iz Ukrajine, bez davanja dodatnih detalja. Reuters je pronašao informacije koje podupiru ovaj zaključak, ali nije mogao neovisno potvrditi slike.

Izvori su tražili da se ni oni ni njihova agencija ne identificiraju zbog osjetljivosti informacija. Također su tražili da se neki detalji, poput datuma, koji se odnose na dokumente, zataje.

Rusija se više ne oslanja samo na iranski dizajn

Samuel Bendett, pomoćni viši suradnik u Centru za novu američku sigurnost, think tanku sa sjedištem u Washingtonu, rekao je za Reuters da bi Garpiya, ako se potvrdi, označila odstupanje od ruskog oslanjanja na iranske dizajne bespilotnih letjelica dugog dometa.

Iranski dron Shahed-136 Izvor: Profimedia / Autor: Sobhan Farajvan/Pacific Press / Shutterstock Editorial / Profimedia

"Ako se to dogodi, to bi moglo značiti da se Rusija sada može više osloniti na domaći razvoj kao i, očito, na Kinu, budući da obje strane u ovom ratu ovise o mnogim kineskim komponentama za proizvodnju dronova", rekao je.

Iran, koji nije komentirao ovu priču, isporučio je Rusiji više od tisuću dronova Shahed "kamikaze" od početka invazije u veljači 2022., rekao je ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskiy u svibnju prošle godine.

Korišteni su za iscrpljivanje ukrajinske protuzračne obrane i udaranje na infrastrukturu daleko od prve linije bojišnice. Iran je u više navrata negirao slanje bespilotnih letjelica Rusiji za upotrebu u Ukrajini.

Rusko ministarstvo obrane nije odgovorilo na zahtjev za komentarom ove priče. Kinesko ministarstvo vanjskih poslova reklo je u izjavi za Reuters da Peking strogo kontrolira izvoz predmeta s potencijalnom vojnom primjenom, uključujući bespilotne letjelice.

"Što se tiče ukrajinske krize, Kina je uvijek bila predana promicanju mirovnih pregovora i političkog rješenja", stoji u priopćenju. Dodalo se da nema međunarodnih ograničenja u trgovini Kine s Rusijom.

NATO apel

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg prošlog je tjedna pozvao Kinu da prestane podržavati ruski rat u Ukrajini i rekao da je pomoć Pekinga značajan faktor u nastavku sukoba.

Garpiya "vrlo nalikuje Shahedu", ali ima nekoliko prepoznatljivih značajki, uključujući jedinstvenu peraju pričvršćenu vijcima i motore Limbach L-550 E, rekla je europska agencija u izjavi za Reuters. Motor, koji je izvorno dizajnirala i proizvela njemačka tvrtka, sada se proizvodi u Kini u lokalnoj tvrtki Xiamen Limbach. Tvrtka nije odgovorila na zahtjev za komentar.

Reuters je pregledao ugovor vrijedan više od milijardu rubalja (10 milijuna eura) potpisan u prvom kvartalu 2023. između ruskog ministarstva obrane i Kupola za razvoj tvornice za proizvodnju dronova.

Obavještajni izvori rekli su da se za proizvodnju bespilotnih letjelica koristi bivša tvornica cementa smještena u Iževsku, u Republici Udmurt, u zapadnoj Rusiji – koju je Kupol kupio 2020. godine.

Koristeći videozapis ruskog pogona za proizvodnju bespilotnih letjelica u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram, Reuters je uspio identificirati mjesto kao tvornicu u Izhevsku.

Zaključio je to prema boji i dizajnu greda zgrade i unutarnjoj arhitekturi koja je odgovarala slikama tog mjesta. Lokacija slika datoteke mogla se provjeriti iz obližnjih zgrada, cesta i drveća koji su odgovarali prikazima ulica i satelitskim slikama.

Proizvedeno na tisuće dronova

Prototip Garpiye lansiran je u prvoj polovici 2023. godine, pokazuju komunikacije tvrtke. Proizvodnja je dosegnula nekoliko stotina u drugoj polovici 2023. i više se nego udvostručila na oko 2000 u prvoj polovici 2024., rekla je agencija.

Bendett, obrambeni analitičar, rekao je da bi 2500 dronova godišnje predstavljalo znatan dio ruske proizvodnje. Vrhovni ukrajinski vojni zapovjednik, Oleksandr Syrskyi, rekao je prošlog mjeseca da je Rusija ispalila gotovo 14.000 udarnih bespilotnih letjelica otkako je izvršila invaziju u veljači 2022., uključujući iranski Shahed, kao i bespilotne letjelice ruske proizvodnje Geran-2 i Lancet.

Korporacijski dokumenti iz drugog kvartala 2023., koje je pregledao Reuters, pokazuju da je dobavljač TSK Vektor nabavljao dijelove od Kineza za montažu na lokaciji Kupol; 800 kineskih motora također je trebalo biti isporučeno u novu tvornicu gdje je proizvodna linija trebala biti spremna do kraja kvartala.

TSK Vektor nije odgovorio na upit za komentar.

Europska obavještajna služba je u izjavi rekla da je zabrinuta što kineske tvrtke nastavljaju isporučivati ​​komponente koje su omogućile rusku proizvodnju velikih bespilotnih letjelica kamikaza. "Izvoz esencijalnih komponenti u Rusiju treba zaustaviti", rečeno je.

SAD zabrinut

Washington je više puta upozorio Peking zbog njegove podrške ruskoj obrambenoj industriji. Uvedeno je na stotine sankcija s ciljem obuzdavanja sposobnosti Moskve da iskorištava određene tehnologije u vojne svrhe.

U srpnju je Kina rekla da će pooštriti pravila izvoza bespilotnih letjelica počevši od 1. rujna. Peking je rekao da su američke sankcije protiv kineskih entiteta zbog rata u Ukrajini "nezakonite i jednostrane".

Garpiya ima težinu pri polijetanju manju od 300 kilograma i maksimalni domet od 1500 kilometara, navodi se u proizvodnom ugovoru između Kupola i ruskog ministarstva obrane – otprilike slično iranskim bespilotnim letjelicama Shahed-136 koje je Moskva intenzivno koristila u Ukrajini.

Washington Post je u kolovozu izvijestio da Rusija namjerava povećati proizvodnju domaće verzije Shahed-136, poznate kao Geran-2, u tvornici u posebnoj ekonomskoj zoni Alabuga, u Tatarstanu. Ukrajina je u travnju rekla da je izvela napad dronom na tvornicu za proizvodnju dronova u Alabugi.

Treći dokument koji je pregledao Reuters - ažuriranje statusa isporuke između posrednika TSK Vektor i proizvođača Kupol, datirano u prvom kvartalu 2024. - detaljno opisuje narudžbu za 100 osovina, rasplinjača i ostalih dijelova motora Limbach koje isporučuju dvije druge kineske tvrtke: Juhang Aviation Technology i Redlepus Vector Industries, obje sa sjedištem u Shenzhenu.

Juhang, koji je stavljen pod britanske sankcije u veljači i američke u svibnju zbog isporuke opreme za bespilotne letjelice Rusiji, i Redlepus nisu odgovorili na zahtjeve za komentar.

Carinski podaci, dobiveni od komercijalnog dobavljača koji bilježi i objedinjuje informacije, pokazali su da je TSK Vektor od travnja 2022. do prosinca 2023. uvezao 36,3 milijuna dolara robe od kineske Juhang Aviation Technology i 6,2 milijuna dolara od Redlepus TSK Vector Industrial Shenzhen Co Ltd.

Prema carinskim dokumentima, roba je uključivala zrakoplovne motore, tranzistore, elektroničke module, konektore, utikače i utičnice, rezervne dijelove i komponente većinom označene kao "za opću civilnu namjenu", "za opću industrijsku namjenu", "za opću civilnu namjenu".