ODGOVORIO PLENKOVIĆU

Hasanbegović: U HDZ-u nikada nije bilo ekstremizma!

20.09.2016 u 14:01

Bionic
Reading

Zlatko Hasanbegović bio je na otvaranju izložbe Lokalne zajednice kao čuvari baštine u muzeju Mimara u Zagrebu. Tom je prilikom razgovarao s novinarima komentirajući aktualne političke događaje, prenosi N1

'Ekstremizam u HDZ-u nikada nije postojao, a ja držim da općenito u hrvatskoj politici nije postojao ekstremizam. Različite patološke političke pojave ne može se nazivati političko stranačkim ekstremizmom. Vrlo jasno treba reći, hrvatskoj politici nitko ne treba i ne može nametati hipoteke tzv. ekstremizma, jer u hrvatskom društvu ozbiljnoga ekstremizma nema', kazao je, prenosi N1, Hasanbegović komentirajući izjavu Plenkovića danu za njemačku televiziju ARD koji je kazao da će 'istjerati ekstremizam iz HDZ-a'.

Na novinski upit želi li on i dalje nastaviti biti ministar kulture, kazao je da se u ovom trenutku o tome uopće ne raspravlja. 'Predmet je uspostavljanje saborske većine. Jedino što sam u tom kontekstu rekao, ponukan izjavom gospodina Pupovca, je bilo to da ne može on osobno, već isključivo mandatar, kadrovirati novu hrvatsku vladu i to je potpuno jasno i pokazalo se da će tako biti. Sve što možemo čitati u medijima najobičniji je plod novinske mašte', rekao je Hasanbegović dodavši da će se o tome ozbiljno razgovarati kad tema dođe na dnevni red, a 'ne preko takozvanih neimenovanih izvora'.

'S gospodinom Plenkovićem se u raznim prigodama vidim svaki dan. Tko god prati kulturna događanja, zna da se vidimo', komentirao je Hasanbegović u srijedu u Zagrebu informacije o tome da on i Plenković ne komuniciraju.

Hasanbegović
je rekao da će se, kad se sastavi vlada, razgovarati o restrukturiranju HRT-a. 'Ovakav sastav kakav smo poznavali dosad očigledno na taj način ne može egzistirati, a u sklopu toga se mora pristupiti izradi potpuno novog Zakona o HRT-u, kako bismo na temelju loših iskustava pronašli optimalan model koji će zajamčiti s jedne strane neovisnost HRT-a od dnevnopolitičkih utjecaja i ono drugo, što je još važnije, pronaći model koji će zajamčiti da HRT vrši svoju misiju kao javni radiotelevizijski servis, u prvom redu vezano uz znanstveni, kulturni, obrazovni program, sve ono u čemu je HRT neusporediv s bilo kojom komercijalnom televizijom', kazao je Hasanbegović dodavši da se zakon ne može odrediti političkim dekretom, nego da mu treba prethoditi ozbiljna stručna rasprava.

Postojeći je zakon nastao jednom vrstom dekreta Milanovićeve vlade kako bi se nametnula osoba koja će voditi HRT, rekao je Hasanbegović, dodavši da misli na Gorana Radmana. 'Naišao je na kritike i Europske unije i javnosti, ali nije imalo nikakvoga odjeka. Mi smo ga ovdje zatekli i on nikad nije bio medijski model koji je kao ideal zagovarala ova hrvatska Vlada, već nešto što je bilo naslijeđeno. Sad je prigoda da stabilna vlada u drugom ozračju pristupi tom problemu', kazao je Hasanbegović.

Dodao je da se ne može u dva mjeseca političkom odlukom iz šešira izvući Zakon o HRT-u. 'Ozračje koje je pratilo moj rad to nije omogućavalo, a sad mislim da imamo priliku i na temelju dosadašnjih iskustava, bez nepotrebnih relativiziranja i klevetničkih nastupa nastaviti u tom maniru', rekao je Hasanbegović.

444852,444798,444701,445025