sukob s izraelom

Hezbolah je najstrašnija nedržavna borbena sila: Zašto ne koriste najbrutalnije oružje?

23.09.2024 u 19:18

Bionic
Reading

Hezbolah je gotovo neupitno najstrašnija svjetska nedržavna borbena snaga. Vojne sposobnosti te organizacije nadmašuju mnoge vojske bliskoistočnih država, uključujući libanonsku. Njihov opsežan arsenal uključuje navođene projektile koji mogu pogoditi bilo koji izraelski grad. Ipak, odgovor grupe na višednevne provokacije Izraela dosad je bio prilično mlak

Hasan Nasralah, vođa Hezbolaha, više je puta upozorio Izrael da će na svaki zračni napad na njihova uporišta u južnom Beirutu uzvratiti raketnim napadima na Tel Aviv, piše Telegraph.

U posljednja dva mjeseca Izrael je dvaput bombardirao glavni grad Libanona, ubivši neke od Nasralahovih najiskusnijih zapovjednika, a prošli tjedan tisuće pripadnika Hezbolaha onesposobljene su u sinkroniziranim napadima na njihove dojavljivače i voki-tokije.

Hezbolahov odgovor nije bio povlačenje. Ovog vikenda ispalili su najjaču salvu raketa otkako su u listopadu prošle godine počeli napadati sjeverni Izrael u znak solidarnosti s Hamasom.

Otvorena faza obračuna

Raketni napad popraćen je izjavom da je Hezbolah sada u 'otvorenoj bitki obračuna' s Izraelom. Međutim grupa nije namjerno gađala naseljena područja niti je upotrijebila svoje najsofisticiranije oružje. Prijetnje su bile nejasne, s naglaskom na odmazdi u neodređenom vremenu u budućnosti.

Ovo je daleko od sveobuhvatne objave rata koju traže neki od boraca – pa čemu onda ta suzdržanost?

Najočitiji odgovor jest da Iran obuzdava ovu grupu. Hezbolah je Teheranova najmoćnija posrednička snaga na Bliskom istoku. Njihovi precizno navođeni projektili, poput Fateha 110 s dometom od 300 kilometara, i napadne bespilotne letjelice dolaze iz Irana.

Međutim iranski režim vidi Hezbolah kao svoju zaštitu u slučaju napada na njihov nuklearni program. Što više projektila Hezbolah ispali, to više slabi iransko odvraćanje, pa grupa mora djelovati u skladu s interesima svog 'poslodavca'.

Strah od pada u zamku

Također, vodstvo Hezbolaha oklijeva u eskaliranju sukoba. Neki od razloga za to povezani su sa situacijom u Libanonu, kako navodi Kasim Kasir, libanonski komentator s bliskim vezama s Hezbolahom, a neki se tiču straha grupe da bi prihvaćanjem rata upala u zamku koju joj je postavio izraelski premijer Benjamin Netanyahu.

'Postoje dvije stvari koje treba uzeti u obzir', rekao je Kasir za The Telegraph. 'Prva je unutarnja situacija. Hezbolah zna da je Libanon podijeljen i ne želi uvući zemlju u rat koji neki ne žele. Druga je stvar to što Hezbolah zna da ga Netanyahu pokušava uvući u sveobuhvatni rat kako bi uključio Sjedinjene Države u taj sukob.'

'Hezbolah je svjestan da bi, ako nasjedne na ovo, svaki rat uključivao ne samo Izrael, već i zapadne podržavatelje Izraela', dodao je.

Hezbolah ima moćan arsenal

Hezbolah je mnogo bolje opremljen nego 2006. godine, kada su se njegove snage borile protiv Izraela u krvavom 34-dnevnom sukobu u južnom Libanonu. Tijekom tog sukoba grupa je imala samo 15.000 uglavnom nevođenih raketa i ispalila ih je oko 4000.

Iako sada ima deset puta veći i daleko moćniji arsenal, Kasir ističe da bi se Hezbolah radije angažirao u dugotrajnijem sukobu niskog intenziteta koji bi oslabio odlučnost Izraela, nego da potroši svoju punu vatrenu moć u većem sukobu u kojem vjerojatno ne može pobijediti.

'Slabljenje Izraela dugotrajnom iscrpljujućom konfrontacijom, po mom mišljenju, strategija je koju preferira Hezbolah', zaključio je.