intenzivni zračni napadi

Libanonci pozvani da se smjesta evakuiraju: 'Izrael će učiniti sve što je potrebno...'

23.09.2024 u 09:30

Bionic
Reading

Izraelska vojska pozvala je stanovnike Libanona da odmah napuste kuće i druge zgrade u kojima Hezbollah skladišti oružje. Izrael je rano jutros izveo desetke zračnih napada na južni Libanon

Golemi oblaci dima uzdižu se iznad libanonsko-izraelske granice. U izraelskom napadu na predgrađe Bejruta u petak ubijeno je najmanje 45 osoba, dok su se tijekom vikenda duž granice razmjenjivali napadi, piše Skynews.

U međuvremenu, izraelski ministar obrane Yoav Gallant izjavio je da je razgovarao s američkim ministrom obrane Lloydom Austinom o najnovijim vojnim napadima na Hezbollah. "Također smo raspravljali o širem regionalnom kontekstu i prijetnjama koje predstavljaju Iran i njegovi opunomoćenici", rekao je Gallant.

'Intenzivan val zračnih napada'

Izraelska vojska provodi opsežne napade na Hezbollah u Libanonu, a glasnogovornik vojske nije isključio mogućnost kopnenog upada kako bi se Izrael obranio od napada Hezbollaha, povezanog s Iranom.

Na pitanje o mogućem izraelskom kopnenom upadu, kontraadmiral Daniel Hagari rekao je da će Izrael "učiniti sve što je potrebno" kako bi omogućio povratak evakuiranih stanovnika sjevernog dijela zemlje u njihove domove.

Dodao je da se Hezbollah priprema za napade na Izrael te je pozvao stanovnike južnog Libanona da se drže podalje od položaja Hezbollaha.

Svjedoci Reutersa opisali su kako su vidjeli intenzivne zračne napade izraelskih borbenih zrakoplova na južne libanonske gradove.

Irački islamski otpor izveo napad dronom na izraelsku bazu

Irački islamski otpor izveo je napad dronom na izraelsku vojnu promatračku bazu, potvrdila je proiranska skupina.

Skupina je izjavila da se cilj nalazio "na okupiranom teritoriju Palestine", ali nisu pruženi detaljni podaci.

Napad se dogodio dan nakon što je Islamski otpor objavio da je gađao lokaciju u Jordanskoj dolini pod izraelskom kontrolom.

Izraelska vojska izjavila je da su presretači lansirani prema dronu, koji je identificiran nakon što je prešao na izraelski teritorij iz Sirije.