portret zastupnika

Manjinac s crnim pojasom udarao je ispod pojasa: Hoće li nasilje koštati Kajtazija karijere?

01.10.2024 u 15:24

Bionic
Reading

Već više od deset godina Veljko Kajtazi zastupnik je 12 nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru. Sve ove godine, uglavnom kao član vladajuće većine, uspješno je osiguravao sredstva za manjinske, uglavnom romske projekte, no sada bi se mogao naći na sudu zbog optužbi za teško nasilje

Iako je do 2011. uglavnom bio nepoznat široj javnosti, te godine Veljko Kajtazi je prvi put ušao kao zastupnik u Sabor i počeo predstavljati 12 nacionalnih manjina, što radi i danas. Iako mu je kao Romu romska manjina u fokusu, Kajtazi bi u Saboru trebao zastupati i interese austrijske, bugarske, njemačke, poljske, rumunjske, rusinske, ruske, turske, ukrajinske, vlaške i židovske nacionalne manjine.

Birači očito ocjenjuju da to dobro radi, s obzirom na to da je zastupnik već nekoliko mandata zaredom. Međutim najnovije optužbe za teško nasilje mogle bi srušiti tu kulu od karata.

Kajtazi je, prema službenoj biografiji, rođen 1960. u Kosovskoj Mitrovici. Osnovnu školu pohađao je u rodnom gradu, a s nepunih 14 godina u Sarajevu je postao pitomac Vazduhoplovne tehničke srednje vojne škole Rajlovac. Nakon srednje škole preselio se u Zagreb te se zaposlio na tada vojnom aerodromu Pleso. Završio je Višu elektrotehničku školu u Prištini, Vojnu akademiju u Sarajevu i Višu trenersku školu u Splitu.

Crni pojas

Naime, osim vojnom karijerom, Kajtazi se od djetinjstva bavi karateom, u kojem ima i crni pojas. Višestruki je prvak Hrvatske u karateu s početka 80-ih, a 1981. bio je proglašen i najboljim sportašem Hrvatske. Radio je u karate klubovima Vrapče, Hidroelektra, Dinamo i velikogoričkom Radniku te je i trener tog sporta

Kajtazi i njegova imovina

Prema imovinskoj kartici, dopunjenoj prije mjesec dana, kao saborski zastupnik zarađuje 3399 eura bruto mjesečno. Njegova pak izvanbračna partnerica uprihodi 340 eura mjesečno od osiguranja.

Što se tiče nekretnina, Kajtazi je vlasnik stana u Velikoj Gorici od 54,85 kvadrata, procijenjenog na 115.185 eura. Izvanbračna partnerica vlasnica je stana na Trešnjevci, veličine 58,61 kvadrat, procijenjenog na 120 tisuća eura. Kajtazi je uz to vlasnik gotovo 2800 kvadrata građevinskog zemljišta u Leprovici kod Dugog Sela. Zemljište je kupovao u dijelovima tijekom godina i to uz pomoć plaće, novčane pozajmice i prodaje imovine.

Osobno je vlasnik 7500 eura vrijednog udjela u dobrovoljnom mirovinskom fondu AZ Profit te 75 tisuća eura vrijednog udjela u ZG bond 2027 EUR IV, fondu Zagrebačke banke. Uz to, izvanbračna supruga ima 25 tisuća eura štednje.

Romskom tematikom Kajtazi se počeo više baviti 1998. godine te je autor Hrvatsko-romskog rječnika, inicijator obilježavanja Svjetskog dana romskog jezika u Republici Hrvatskoj, Međunarodnog dana sjećanja na romske žrtve genocida u Drugome svjetskom ratu – Samudaripen i Svjetskog dana Roma, kao i inicijator Romskog memorijalnog centra Uštica, posvećenog obilježavanju i održavanju sjećanja na stradanja Roma tijekom Drugoga svjetskog rata.

Kulminacija problematičnog ponašanja

Dio toga, prije nego što je 2011. postao saborski zastupnik, radio je i kroz svoju udrugu, a sada Savez Roma Hrvatske 'Kali Sara'. Osim osnivača, bio je prvi predsjednik te udruge, a do danas, i izbacivanja, bio je i njen počasni član.

  • +8
Veljko Kajtazi Izvor: Pixsell / Autor: Josip Regovic/PIXSELL

Iako ga je sada zbog optužbi za teško nasilje dočekala kaznena prijava, ovo nije prvi put da se Kajtazi našao u medijima zbog ponašanja prema ženama. Početkom ove godine reagirao je i HND te je osudio Kajtazijevo ponašanje prema novinarki HRT-a Hani Gelb. Naime obraćao se novinarki Gelb neprimjereno i povišenim tonom na snimanju, na Međunarodni dan žena u Savezu Roma 'Kali Sara', a to je, poručili su iz HND-a, samo kulminacija neprihvatljivog ponašanja koje je Kajtazi godinama pokazivao prema novinarima emisije 'Prizma'.

Kada je predstojnica Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju KBC-a Sestre milosrdnice Dijana Zadravec na Facebooku izvrijeđala Rome, Kajtazi joj je poručio da se ode liječiti jer je 'psihički nestabilna'.