izbori su na vratima

Hoće li odluku Šibenika slijediti i drugi? 'Neću dizati niti porez na nekretnine, niti turistički paušal'

30.09.2024 u 09:32

Bionic
Reading

HDZ-ov gradonačelnik Šibenika, Željko Burić, prvi je među čelnicima većih gradova koji se izjasnio o novom porezu na nekretnine i paušalima koje iznajmljivači moraju plaćati po krevetu. U razgovoru za HRT povodom Dana Grada Šibenika, Burić je najavio kako neće povećavati te poreze, a dodatno će smanjiti porez na potrošnju u ugostiteljskim objektima za trećinu

Za 24sata je detaljnije pojasnio razloge svoje odluke. Iako su mnogi očekivali veća porezna opterećenja, posebice s obzirom na nadolazeće lokalne izbore u svibnju, Burićev primjer pokazuje suprotan smjer.

Gradonačelnik ističe da se proračun Šibenika puni iznad očekivanja, zahvaljujući realiziranim projektima koji su povećali zaposlenost, kao i rastu plaća potaknutom inflacijom.

'Proračun nam se izvrsno puni i imamo višak. Ostvarili smo 30 posto veće prihode zahvaljujući projektima koji su podigli zaposlenost, a inflacija je dovela do rasta plaća, što je rezultiralo većim prihodima od poreza. Možemo čak i vratiti kredit prije roka i uštedjeti na kamatama', rekao je Burić.

Šibenik je prošle godine odredio da porez na kuće za odmor iznosi pet eura po kvadratu, a taj će iznos sada biti preinačen u porez na nekretnine. Također, paušal po krevetu iznajmljivačima u gradu iznosi 150 eura godišnje, dok se taj iznos smanjuje za iznajmljivače u udaljenijim dijelovima administrativnog područja Šibenika.

Primjerice, iznajmljivač koji posjeduje apartman od 60 kvadrata s četiri kreveta plaćat će ukupno 600 eura godišnjeg poreza, kao i do sada. Međutim, dodatno će morati platiti 300 eura poreza na nekretnine, što ukupno iznosi 900 eura godišnje. Iako je bilo prostora za veće povećanje, Burić naglašava kako to nije potrebno te da su prošlogodišnje kritike zbog povećanja paušala na 150 eura bile neosnovane.

'Ne samo da nitko nije propao, već se povećao broj iznajmljivača. Porezne stope koje smo odredili smatramo pogođenima', rekao je Burić za 24sata.