EU IZBORI

Hrvati u inozemstvu glasuju u 40 država, na 100 biračkih mjesta

09.06.2024 u 06:58

Bionic
Reading

Otvaranjem tri, od četiri biračka mjesta u Australiji, u subotu, u 23 sata po hrvatskom vremenu počeli su četvrti hrvatski izbori za Europski parlament

U 23 sata po hrvatskom, odnosno u 7 sati po australskom vremenu, otvorena su biračka mjesta u Canberri, Sydneyu i Melbournu, potvrdio je potpredsjednik Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Damir Kontrec. Nešto kasnije, otvorit će se i četvrto biračko mjesto u Australiji, u Perthu.

U inozemstvu se posljednje otvara i zatvara biračko mjesto u Los Angelesu, u ponedjeljak u 4 sata po hrvatskom vremenu, podsjetio je Kontrec. Hrvatski birači u inozemstvu glasuju u 40 država, na sto biračkih mjesta.

O 12 hrvatskih zastupnika koji će ih idućih pet godina predstavljati u Europskom parlamentu, u domovini i inozemstvu, na nedjeljnim izborima odlučuje nešto više od 3 milijuna 731 tisuća hrvatskih birača.

Na izborima se natječe 25 lista sa 300 kandidata, 23 liste su stranačke, dvije nezavisne, odnosno grupe birača, europarlamentarca Ladislava Ilčića i influenserice Nine Skočak.

Izbori za Europski parlament, na kojima će u četiri dana glasovati do 360 milijuna ljudi u 27 država članica EU-a, započeli su u četvrtak, u Nizozemskoj. Nakon Nizozemske, u petak se glasovalo u Irskoj, a u subotu u Latviji, Malti i Slovačkoj. Češka i Italija glasuju dva dana, 7. i 8. lipnja odnosno od 8. i 9. lipnja.

U ostatku EU-a, pa i u Hrvatskoj, izbori se održavaju u nedjelju. Bit će to četvrti put da hrvatski birači glasuju na europskim izborima, prvi put su to radili 14. travnja 2013. godine, prije službenog ulaska države u EU-u, 1. srpnja te godine, a posljednji put u svibnju 2019. godine.

sve osim nogometa

Učitavanje...