sastanak u zagrebu

Hrvatska i Vatikan pozvali na veći diplomatski angažman radi globalnog mira

31.05.2024 u 20:40

Bionic
Reading

Potreban je veći diplomatski angažman kako bi se okončali sukobi u Ukrajini i na Bliskom istoku te osigurao trajni mir i stabilnost na području jugoistočne Europe, složili su se u petak u Zagrebu hrvatski šef diplomacije Gordan Grlić Radman i vatikanski tajnik za odnose s državama, nadbiskup Paul Richard Gallagher

"Ovo je vrijeme kada nam treba više diplomacije, kada moramo surađivati. Vrijeme velike krhkosti za svjetsku zajednicu, a dugujemo joj da učinimo sve u svojoj moći da promoviramo mir, sklad i veće razumijevanje u svijetu danas", poručio je Gallagher nakon razgovora s hrvatskim ministrom, naglasivši pritom važnost mirovnog samita o Ukrajini u lipnju.

Grlić Radman je rekao je njihov razgovor potvrdio "postojano odlične prijateljske bilateralne odnose utemeljene na dugim povijesnim, vjerskim i kulturnim vezama". "Potvrdili smo bliskost stajališta vezanih za važnost europskog puta zemalja zapadnog Balkana kao načina za postizanje trajnog mira i stabilnosti na području jugoistočne Europe", kazao je Grlić Radman.

Dodao je da Hrvatska ostaje predana pružanju podrške za proširenje Europske unije, odnosno podržavanju zemalja zapadnog Balkana na njihovom europskom putu.

Gallagher je potvrdio da postoji konsenzus između dviju država "u mnogim pitanjima o kojima smo raspravljali". "Osobito što se tiče naše duboke zabrinutosti za zapadni Balkan i budućnost Europe. Također, zabrinuti smo za veće sukobe s kojima se međunarodna zajednica trenutno suočava u Ukrajini i Gazi", rekao je Gallagher.

Grlić Radman se također osvrnuo na situaciju u Gazi, istaknuvši da se rješenje za tamošnji sukob nije pronašlo otkako je nastala izraelska država 1948.

Privremeni mol za pomoć Gazi Izvor: Profimedia / Autor: U.S. Central Command Public Affa / AFP / Profimedia

"Sa ciljem smirivanja situacije, ukazujemo na važnost pronalaska političkog rješenja, vraćanje u fokus dvodržavnog rješenja kao rezultat dogovora Izraela i Palestine te se priključujemo pozivima na zaštitu civila, dostavu humanitarne pomoći na čitavo područje Gaze te žurno oslobađanje talaca", kazao je Grlić Radman.

"To je put koji zahtijeva snažan angažman", naglasio je Grlić Radman, istaknuvši da je "izuzetno važno da se taj sukob ne prelije na susjedna područja".

Rat u Ukrajini eskalirao je ruskom invazijom u veljači 2022., a rat između Izraela i Hamasa nakon što su borci palestinske islamističke organizacije upali na jug Izraela 7. listopada 2023.

sve osim nogometa

Učitavanje...