POTRAGA ZA INVESTITORIMA

Hrvatska za Indoneziju želi biti 'hub to Europe'

22.04.2013 u 11:00

Bionic
Reading

Hrvatsko gospodarsko izaslanstvo, na čelu s predstojnikom Državnog ureda za trgovinsku politiku Denisom Čajom, posjetit će Republiku Indoneziju od 23. do 25. travnja s ciljem unapređenja gospodarske suradnje s tom velikom azijskom zemljom, objavila je služba za informiranje Vlade Republike Hrvatske

U sastavu hrvatskog izaslanstva bit će predstavnici Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Ministarstva gospodarstva, Ministarstva poduzetništva i obrta, Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Državnog ureda za trgovinsku politiku, Agencije za investicije i konkurentnost, Hrvatske banke za obnovu i razvoj te Hrvatske gospodarske komore, naveli su iz Vlade.

Teme o kojima će se raspravljati s indonezijskim partnerima su trgovinski odnosi, ulaganja, energetika, industrija, brodogradnja, promet, malo i srednje poduzetništvo te znanost i obrazovanje.

Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju 1. srpnja ove godine otvorit će se dodatne mogućnosti za razvoj gospodarske suradnje između Hrvatske i Indonezije. Hrvatska želi biti 'hub to Europe' za Indoneziju, odnosno ponuditi indonezijskoj strani korištenje hrvatskih luka u Rijeci, Zadru i Pločama za izvoz indonezijske robe na tržišta zemalja Europske unije, stoji u priopćenju Vlade.

Dalje podsjećaju da je u 2012. ukupna robna razmjena iznosila 53,7 mil. američkih dolara, USD (što je za 15 posto manje u odnosu na 2011). U 2012. u Indoneziju je izvezeno roba u vrijednosti 9,5 mil. USD (37 posto manje nego 2011), a iz Indonezije je uvezeno roba u vrijednosti 44 mil. USD (8 posto manje u odnosu na 2011). Pokrivenost uvoza izvozom u 2012. iznosila je 21 posto.

Pored sjednice Mješovite komisije, u okviru posjeta Indoneziji održat će se Hrvatsko-indonezijski poslovni forum 24. travnja, u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i Indonezijske komore za trgovinu i industriju – KADIN, navodi se u priopćenju. Prema informacijama organizatora, dolazak hrvatskog izaslanstva pobudio je velik interes pa je već sada prijavljeno preko 100 sudionika s indonezijske strane. Članovi hrvatskog gospodarskog izaslanstva su predstavnici Hrvatske brodogradnje/Jadranbroda, Brodarskog instituta, Tankerske plovidbe, Sherif Export – Importa, lučkih uprava luka Rijeka, Zadar i Ploče te Metalske industrije Varaždin. Pored sudjelovanja na poslovnom forumu, članovima hrvatskog izaslanstva organizirani su posjeti i sastanci s većim brojem indonezijskih institucija i tvrtki.

Indonezija je četvrta najmnogoljudnija zemlja svijeta, trenutno na prijelazu iz tradicionalnog agrarnog društva u moderno i sofisticirano potrošačko društvo, te pruža mnoge poslovne prilike, tumače iz vladina PR-a. Tako je i Poslovni forum prilika za proširivanje dosadašnje suradnje Hrvatske i Indonezije te prilika za hrvatske tvrtke da ugovore nove poslove, smatraju. Republika Indonezija treća je najveća rastuća ekonomija u Aziji te najveća među državama istočne Azije.

U 2012. ostvaren je BDP veći od 1000 milijardi USD, a svjetski analitičari stavljaju Indoneziju u skupinu tzv. emerging markets, odnosno tržišta u nastajanju, te predviđaju kontinuirani rast u narednim godinama, veći i od 6 posto, kao i to da će postati šesto gospodarstvo svijeta u narednih 10 godina.