ČAK 29 OD 35 UZORAKA

I srpsko mlijeko puno aflatoksina

19.02.2013 u 11:48

Bionic
Reading

Goran Ješić, vojvođanski tajnik za poljoprivredu, objavio je na Twitteru da rezultati prve analize mlijeka na tržištu u Vojvodini pokazuju da od 35 uzoraka 29 ima povećanu vrijednost aflatoksina. To, kako navodi, pokazuju rezultati dobiveni nakon prve analize mlijeka u Vojvodini

Ješić piše da je razlog za to kukuruz koji je korišten u ishrani stoke koji je ove godine bio podložan kontaminaciji. 'Vlada Republike Srbije je dobila naše analize i imaju rok do utorka', napisao je vojvođanski tajnik za poljoprivredu. Ješić je nešto ranije na Twitteru pisao da je situacija alarmantna i da ne vidi razlog niti privatan interes da se mlijeko ne povuče iz prodaje.

'Od 35 pristiglih rezultata mlijeka koje se prodaje na teritoriju Vojvodine čak 29 je pozitivno na aflatoksin. Koliko je situacija ozbiljna, najbolje govori činjenica da smo, ne čekajući rezultate ostalih 15-ak uzetih uzoraka, odmah alarmirali Ministarstvo poljoprivrede i zatražili da reagira, a mi ćemo najkasnije danas objaviti listu proizvođača u čijem mlijeku je pronađen aflatoksin u količinama većim od dozvoljenih', kazao je on za Blic.

Za sada nije poznato je li i koliko je povećana količina aflatoksina štetna po zdravlje. Podsjetimo, ranije je aflatoksin pronađen u mlijeku hrvatskih proizvođača Vindije i Dukata, što je izazvalo strah u cijeloj regiji i njima nanijelo osjetnu gospodarsku štetu.