ISTRAŽILI SMO

Iako nije uobičajeno - i u Hrvatskoj se možete osigurati od rizika terorizma

19.12.2015 u 08:00

Bionic
Reading

Terorizam je postao sve realnija prijetnja, a nakon nedavnih napada u Parizu i jačanja radikalizma te ratne retorike, u mnoge se uvukao strah od gubitka života i imovine. Ispitali smo stoga hrvatske osiguravajuće kuće nude li zainteresiranima police osiguranja od rizika terorizma

Budući da su u redovitoj ponudi police osiguranja koje pokrivaju opasnosti od elementarnih nepogoda i smrtno stradanje prouzročeno raznim nesrećama ili bolestima, naše pitanje o osiguranju života u slučaju terorističkog napada ili prilikom leta zrakoplovom, zbog bojazni od napada, iznenadilo je djelatnicu jednog osiguravajućeg društva.

'Svaka polica ima drugačije uvjete. Polica osiguranja života pokriva slučaj smrti, a posebno postoji za slučaj smrti uslijed nesretnog slučaja. Ima više paketa, sve se uzima u obzir pa tako, primjerice, i zanimanje. Kod rizičnih skupina kao što su vatrogasci, policija, vojska može se prihvatiti i takva vrsta rizika (jer su im sve vrste opasnosti u opisu posla), bez obzira na policu osiguranja. Više je paketa osiguranja koji se nude, pa je teško o tome govoriti uopćeno', objasnila nam je odbijajući imenom i prezimenom govoriti za medije.

No hrvatska osiguravajuća društva rizik od terorizma nisu nikada do sada pokrivala. Opći uvjeti osiguranja imovine i života ne predviđaju takvu vrstu pokrića i ne definiraju takvu vrstu rizika. Razlog tomu je što su dosadašnji teroristički napadi pokazali da je tu prijetnju nemoguće procijeniti i odrediti po pitanju učestalosti i težine, poput recimo opasnosti od elementarnih nepogoda, oluje, poplava, požara.

'U osiguranju imovine rizik terorizma nemamo uključen kao standardno pokriće u našim proizvodima, već se može ugovoriti kao dodatno pokriće na temelju posebnog upita. Od navedenog rizika terorizma mogu se osigurati i fizičke i pravne osobe', doznali smo u Croatia Osiguranju

Sukladno tome, ako posjednik police životnog osiguranja nije dodatno ugovorio i doplatio premiju za rizik od terorizma, Croatia Osiguranje mu nije obavezno isplatiti osiguranu svotu, nego samo do tada prikupljenu matematičku pričuvu. To se odnosi na klijente koji bi život izgubili zbog posljedica rata ili ratnih operacija, odnosno, neprijateljstava i ratu sličnih situacija (mine, bombe i/ili drugo ratno oružje). Isti princip se primjenjuje i za druge pogubne situacije koje su posljedica ustanka, nemira, pobune i nasilja koji nastanu iz takvih događaja te ako se život izgubi uslijed izvršenja smrtne kazne.

Buduće uključivanje rizika terorizma u policu životnog osiguranja ovisit će o stavu reosiguratelja vezano na ovu temu, poručili su iz Croatia Osiguranja.

Iz Allianz Zagreb d.d. potvrdili su nam da je u njihovim policama životnog osiguranja rizik terorizma isključen i trenutno ga ne planiraju uvoditi. No, kod osiguranja imovine nešto je drugačija situacija.

'Osiguranje materijalnih šteta na imovini i osiguranje od prekida rada kao posljedice materijalne štete nastale uslijed terorističkog napada relativno je uobičajeno na hrvatskom tržištu osiguranja i klijenti ga u pravilu ugovaraju za riziku izloženije objekte kao što su trgovački centri, stambeno-poslovni kompleksi, poslovni neboderi, zračne luke i slično. Allianz Zagreb za ovakvo osiguranje ne koristi vlastiti osigurateljni proizvod već se oslanja na ustaljenu međunarodnu praksu za ovakva osiguranja i osigurateljne uvjete s londonskog tržišta', stoji u pismenom priopćenju Odjela za korporativnu komunikaciju Allianza Zagreb.

Isto tako u Allianzu postoji mogućnost osiguranja privatne imovine, obiteljskih kuća, stanova i kuća za odmor.

'Osiguranje od terorizma standardni je dio osigurateljnih paketa 'Dom + Kuća+Apartman+', prema kojem se terorizam iz političkih pobuda opisuje kao djelatnost pojedinca ili grupe usmjerena na nasilno preuzimanje vlasti ili destabilizaciju političkog poretka u zemlji za to prikladnim sredstvima (minsko-eksplozivnim napravama, oružjem te drugi ratnim sredstvima). Ovisno o ugovorenom paketu osiguranja, rizik terorizma osiguran je do najviše 40.000 kuna po štetnom događaju', stoji u priopćenju Allianza.

Premda je u njemačkim medijima najavljeno da će njemačka osiguravajuća kuća Allianz nuditi i police osiguranja od otmice, iz te hrvatske osiguravajuće kuće odgovaraju da nemaju uvedeno osiguranje od otmice niti ga u dogledno vrijeme planiraju uvoditi. Otmice su, naime, ušle u njemačku osigurateljnu ponudu kada se shvatilo da organizirani kriminal iz dana u dan ugrožava sigurnost europskih zemalja.

'Pod pritiskom globalizacije i sve nesigurnijih tržišta, savezno financijsko nadzorno tijelo BaFin je 1998. odobrilo takvo osiguranje u Njemačkoj. Trošak otmice i policijske obrade konkretnog slučaja ovisi o broju osiguranika iz određene tvrtke, zemlji u koju se putuje i broju putovanja. Uz organiziranje obuke osiguranika o tome kako se ponašati u kriznim situacijama, osiguratelj pokriva i cijenu otkupnine, troškove zaštitara i komunikacije s otmičarima, zatim naknadu za liječenje i osobne financijske gubitke osiguranika', istaknuto je u časopisu Svijet osiguranja.

Takve police osiguranja namijenjene su prvenstveno tvrtkama koje žele osigurati svoje zaposlenike protiv otmica. Pružanje zaštite direktorima, menadžerima, zaposlenicima… donosi osiguravajućim društvima godišnje oko 250 milijuna dolara.

Sve veća potreba multinacionalnih kompanija za korištenjem osiguranja poznatog kao K&R (engleski 'kidnapping and ransom', otmica i otkupnina ) ukazuju na brzorastuću nesigurnost u svijetu, što će gospodarske subjekte primorati da veću pozornost obrate na takvu vrstu zaštite. Neke osiguravajuće kuće već, primjerice, sudjeluju u pregovorima s otmičarima i organiziranju kriznog menadžmenta u slučajevima otmice. No, to nije dovoljno, osiguravatelji će se vrlo skoro morati aktivnije angažirati u zaštiti svojih korisnika od svih rizika terorizma.