uživo

Izrael tvrdi da je otkrio krvoločan plan Hezbolaha: 'Nazvali su ga 'Osvoji Galileju'. Počinje demontaža napadača'

01.10.2024 u 06:30

Bionic
Reading

IDF je danas potvrdio da je započeo ograničene, lokalizirane i ciljane napade na ciljeve Hezbollaha u graničnom području južnog Libanona. Zračne snage i topništvo podržavaju kopnene snage preciznim udarima na vojne ciljeve. Nešto iza ponoći ogromne uzastopne eksplozije čule su se diljem libanonske prijestolnice, a Hezbolah je uzvratio topničkom paljbom u Metuli. U međuvremenu, SAD šalje Izraelu jurišne i borbene avione i tisuće vojnika

Rat na Bliskom istoku

Ključni događaji dana

  • Izrael započeo ciljane napade na Hezbolah u južnom Libanonu, dosad ubijeno 95 ljudi
  • Hezbolah topničkom vatrom gađao IDF-ove trupe u Metuli
  • Pogođena američka vojna baza u Bagdadu
  • Oglasile se sirene u Tel Avivu
  • Netanyahu zaprijetio Iranu

Tijek događaja:

11:15 U izraelskim napadima u Libanonu ubijeno 95 ljudi

Oko 95 ljudi ubijeno je u izraelskim napadima u južnom Libanonu, istočnoj dolini Bekaa i Bejrutu u posljednja 24 sata, prema libanonskim zdravstvenim vlastima. Oko 200.000 civila raseljeno je zbog sukoba, prema procjenama Ujedinjenih naroda.

11:00 Izraelski poručnik: Imamo veliku čast, ispisujemo povijest

Izraelski poručnik koji zapovijeda jedinicom koja je nedavno prešla granicu s Libanonom navodno je rekao vojnicima da će "ispisati povijest".

Zapovjednik postrojbe Egoz, potpukovnik “A”, u ohrabrujućem razgovoru sa svojim vojnicima prije njihove invazije, navodno je rekao: “Imamo veliku čast pisati povijest na sjeveru baš kao što smo to učinili u Gazi. “Počeli smo s operacijama nižeg stupnja, ali danas započinjemo značajniju invaziju kako bismo vratili stanovnike sjevera njihovim domovima. Ovo je značajna stvar jer nismo izvršili invaziju na Libanon od 2006."

10:44 Turisti zabrinuti zbog putovanja na Cipar

Cipar, jedan od najpopularnijih mediteranskih otoka, nedaleko je Libanona, a brojni putnici s rezerviranim putovanjima na Cipar zabrinuto gledaju kartu istočnog Sredozemlja. Naime, popularno ciparsko ljetovalište Ayia Napa udaljeno je jedva 160 km od Bejruta.

Foreign Office ipak nije zabrinut. U svojim savjetima za putovanja građanima na Cipru, američki State Department i australska vlada ne izražavaju zabrinutost.

“Prelijevanje” sukoba iz Libanona na Cipar izgleda krajnje malo vjerojatno, navodi Independent.

10:12 Zračne sirene oglašavaju se diljem središnjeg Izraela

Zračne sirene oglašavaju se diljem središnjeg Izraela nakon što su projektili stigli iz Libanona, rekla je vojska u priopćenju.Svjedok je Reutersu rekao da se u Tel Avivu čula eksplozija.

10:11 Izraelci tvrde da su razotkrili i osujetili planove Hezbolaha

"Hezbollah je planirao koristiti domove u južnom Libanonu za pokretanje invazije na sjeverni Izrael 7. listopada, priopćio je IDF u utorak. "Hezbollah je libanonska sela pored izraelskih pretvorio u vojne baze za napad na Izrael", rekao je Daniel Hagari, glasnogovornik IDF-a.

Hagari je dodao da je teroristička skupina planirala “napasti Izrael, napasti izraelske zajednice i masakrirati nevine muškarce, žene i djecu. Taj su plan nazvali 'Osvoji Galileju'.”

10:03 Netanyahu zaprijetio Iranu: Nema mjesta gdje Izrael ne može stići

Benjamin Netanyahu upozorio je Iran da "nema mjesta gdje Izrael ne može stići". U videu objavljenom u ponedjeljak, Netanyahu se obratio narodu Irana upozoravajući da "nema mjesta gdje ne bi otišao da zaštiti svoj narod".

Govoreći iz Jeruzalema, izraelski premijer osvrnuo se na nedavno ubojstvo vođe Hezbollaha Hassana Nasrallaha i upozorio iranski narod da režim ne mari "ni malo za njih". Netanyahu je upozorio: "Iranski tirani ne mare za vašu budućnost."

9:30 SAD podržao 'demontažu duž granice'

SAD je rekao da se slaže s potrebom Izraela da umanji prijetnju koju Hezbollah predstavlja "demontažom infrastrukture za napade duž granice" - ali se nije sramio podržati upad u Libanon.

"Složili su se oko nužnosti demontiranja napadačke infrastrukture duž granice kako bi se osiguralo da libanonski Hezballah ne može izvesti napade u stilu 7. listopada na sjeverne izraelske zajednice", stoji u tekstu.

9:00 IDF objavio snimku koja je prethodila invaziji na Libanon

"Nakon djelovanja u Gazi, gdje su vojnici 98. divizije stekli vještine i operativno iskustvo, krenuli su na sjever i sada provode ograničene, lokalizirane, ciljane operacije koje su počele sinoć. Nastavit ćemo se boriti za postizanje svih ciljeva rata, uključujući razbijanje Hamasa, vraćanje naših talaca kući i ponovno uspostavljanje sigurnosti u sjevernom Izraelu."

8:30 Izrael ima upozorenje za civile u Libanonu

Izraelska vojska priopćila je da se u južnom Libanonu vode intenzivne borbe s Hezbollahom i upozorila stanovnike da ne pomiču vozila u regiji. "Hitno upozorenje stanovnicima Južnog Libanona... U južnom Libanonu vode se teške borbe, a elementi Hezbollaha koriste civilno okruženje i stanovništvo kao živi štit za pokretanje napada. Zbog vaše osobne sigurnosti, molimo vas da ne premještate vozila iz sjeverne regije u južnu regiju rijeke Litani. Ovo upozorenje je na snazi ​​do daljnjeg", prenosi Independent.

8:10 IDF napada Hezbollahove objekte, oružja, infrastrukture' u Bejrutu

Izraelske obrambene snage kažu da su izvele zračne napade u području Dahiyeh u Bejrutu na nekoliko lokacija Hezbollaha, uključujući pogone za proizvodnju oružja i drugu vojnu infrastrukturu.

"Teroristička organizacija Hezbollah namjerno gradi svoju proizvodnju oružja i vojna mjesta u srcu Beiruta i ugrađuje ih u naseljena središta u gradu", stoji u priopćenju IDF-a. Izrael je objavio video na X za koji je rekao da je riječ o tim napadima.

7:50 Hezbolah kaže da je topničkom vatrom gađao izraelske trupe u Metuli

Libanonska oružana skupina Hezbollah rekla je u utorak u priopćenju da je topničkom vatrom gađala izraelske trupe preko granice u Metuli, ali nije spomenula izraelsku objavu da je započeo kopneni upad u Libanon.

Izrael je preko noći objavio da je započeo "ograničene" napade u pograničnom području južnog Libanona.

7:40 UAE izjavio da podupire Libanon

Ujedinjeni Arapski Emirati ponovno su potvrdili svoje "nepokolebljivo stajalište prema jedinstvu Libanona, njegovom nacionalnom suverenitetu i teritorijalnom integritetu", priopćilo je ministarstvo vanjskih poslova te zemlje rano u utorak.Očekuje se da će više zemalja diljem Bliskog istoka početi davati izjave o situaciji koja se preko noći odvijala u Libanonu.

7:00 IDF provodi racije u sjevernom Libanonu

Libanonska nacionalna novinska agencija izvijestila je da su tijekom noći pokrenute racije na gradove Bint Jbeil, Tayri, Kounine i Blida u sjevernom Libanonu. Sva četiri su gradovi koji se nalaze sjeverno od granice s Izraelom, piše Guardian.

6:37 Ministri obrane SAD-a i Izraela za "demontažu napadačke infrastrukture" Hezbollaha

Američki ministar obrane razgovarao je s izraelskim ministrom obrane. Kako stoji u priopćenju, složili su se oko "nužnosti demontiranja napadačke infrastrukture" duž granice kako bi se osiguralo da libanonski Hezbollah ne može izvesti napade na sjeverne izraelske zajednice, poput onog lanjskog 7. listopada.

Jučer je zamjenik čelnika Hezbollaha u svom prvom javnom govoru nakon smrti Hassana Nasrallaha, rekao da su "snage otpora spremne za kopneni angažman".

Znamo da bi bitka mogla biti duga. Pobijedit ćemo kao što smo pobijedili u oslobađanju 2006. godine”, rekao je.

SAD šalje tisuće vojnika na Bliski istok

Ranije danas, SAD je objavio da šalje "nekoliko tisuća" vojnika na Bliski istok kako bi ojačao sigurnost i obranio Izrael ako bude potrebno. Objava je stigla nekoliko sati prije nego što je Izrael najavio svoju operaciju u Libanonu.

Povećana prisutnost uključit će više eskadrila borbenih i jurišnih zrakoplova, rekla je novinarima glasnogovornica Pentagona Sabrina Singh. Američki dužnosnici rekli su da ukupan broj uključuje i mali broj drugih vojnika kako bi se također povećala prisutnost.

Biden: Volio bih da se zaustave

"Zabrinut sam više nego što možda znate i volio bih da se zaustave", rekao je Biden novinarima kad su ga pitali što misli o izraelskoj invaziji Libanona. "Trebamo primirje odmah."

6:47 Najmanje 11 poginulih u napadu na kamp u Gazi

Odvojeno, Reuters je izvijestio da je najmanje 11 Palestinaca ubijeno, uključujući žene i djecu, u izraelskom napadu na kuću u kampu Nuseirat u središnjem pojasu Gaze.

Hezbollah je rano u utorak priopćio da je ciljao izraelske trupe koje se kreću preko libanonskih pograničnih gradova.

6:40 Tri civila poginula u izraelskom napadu na Damask - državni mediji

Tri civila su poginula, a devet ih je ranjeno u izraelskom napadu na glavni grad Damask, objavili su državni mediji rano u utorak, pozivajući se na vojne izvore.

Državni mediji su izvijestili da su se u glavnom gradu Sirije čule eksplozije, a da je protuzračna obrana presrela "neprijateljske mete" iznad okolice Damaska ​​"tri puta zaredom u jednoj noći". Izraelski napad također je prouzročio značajnu štetu na privatnoj imovini, dodali su.

Sirijska državna televizija ranije je objavila da je njezina voditeljica poginula u izraelskom napadu, a kako piše Reuters, trenutno nije jasno je li voditeljica bila među troje civila koje spominju državni mediji. Na pitanje Reutersa o napadu, izraelska vojska je rekla da ne komentira izvješća stranih medija.

Izrael već godinama izvodi napade na ciljeve povezane s Iranom u Siriji, ali je pojačao takve napade od prošlogodišnjeg napada Hamasa na izraelski teritorij, podsjeća Reuters.

6:30 Gađana američka vojna baza u Bagdadu

Najmanje dvije rakete tipa Kaćuša ispaljene su na vojnu bazu u kojoj se nalaze američke snage u blizini međunarodne zračne luke u Bagdadu, rekla su dva iračka vojna dužnosnika za Reuters rano u utorak. Protuzračna obrana presrela je rakete, kazali su.

6:20 U posljednja 24 sata u Libanonu najmanje 95 poginulih

Strahovi od kopnene invazije porasli su u ponedjeljak s povlačenjem libanonskih trupa s granice s Izraelom, a američki dužnosnik rekao je da se čini da su izraelski vojnici spremni ući u Libanon.

Hezbollah je rano u utorak priopćio da je ciljao izraelske trupe koje se kreću preko libanonskih pograničnih gradova. Lokalno stanovništvo libanonskog pograničnog grada Aita al-Shaab izvijestilo je o snažnom granatiranju i zvuku helikoptera i dronova iznad njih.

Intenzivni izraelski zračni udari posljednjih dana eliminirali su nekoliko zapovjednika Hezbollaha, ali, prema navodima libanonske vlade i ubili oko 1.000 civila i prisilili milijun da napusti svoje domove.

U posljednja 24 sata najmanje 95 ljudi je ubijeno, a 172 ranjeno u izraelskim napadima na libanonske južne regije, dolinu Bekaa i Bejrut, priopćilo je rano u utorak libanonsko ministarstvo zdravstva.

6:10 Eksplozije diljem Bejruta

Izraelska vojska potvrdila je u utorak da je započela ograničene, lokalizirane i ciljane napade na ciljeve Hezbollaha u graničnom području južnog Libanona.

Izraelska vojska je kazala da izraelske zračne snage i topništvo podržavaju kopnene snage preciznim udarima na vojne ciljeve. Kazala je i da se mete nalaze u selima blizu granice i predstavljaju neposrednu prijetnju izraelskim zajednicama u sjevernom Izraelu.

Nešto iza ponoći u utorak, objavio je Reuters, ogromne uzastopne eksplozije čule su se diljem libanonske prijestolnice Bejruta.

Ranije je objavljeno da su najmanje dva izraelska projektila pogodila južna predgrađa Bejruta. Izraelska vojska je sat vremena ranije upozorila da će pogoditi određene zgrade u gusto naseljenim južnim predgrađima, ustvrdivši da ih naoružana skupina Hezbollah koristi kao objekte i poručila stanovnicima da odu.

6:00 Izrael napao palestinski kamp u južnom Libanonu, cilj Fatahov vojni zapovjednik

Izraelski napad u Libanonu rano u utorak bio je usmjeren na Mounira Maqdaha, zapovjednika libanonskog ogranka vojnog krila palestinskog pokreta Fatah, brigade mučenika Al-Aqse, doznao je Reuters od dvojice palestinskih sigurnosnih dužnosnika.

Udar je rano u utorak pogodio zgradu u palestinskom kampu Ain al-Hilweh u blizini grada Sidona na jugu Libanona. To je bio prvi napad na prenapučeni izbjeglički kamp, ​​najveći od nekoliko palestinskih kampova u Libanonu, otkako su prije gotovo godinu dana izbila prekogranična neprijateljstva, navodi Reuters.