BERNARDIĆ: NEMA IZBACIVANJA

Ilegalci iz gradskih stanova imaju priliku postati legalci

27.11.2012 u 13:39

Bionic
Reading

Iako su do sada bili protiv ideje gradonačelnika Milana Bandića da se ilegalne stanare ne izbacuje iz gradskih stanova u koje su se nepropisno uselili, Davor Bernardić, šef gradskog SDP-a i predsjednik Skupština Grada Zagreba, predlaže isto: ilegalcima treba omogućiti da legaliziraju svoj status i ne treba ih držati u neizvjesnosti, a kamoli izbaciti na ulicu

Dakle, bespravni stanari imaju rok do 31. ožujka slijedeće godine da predaju zahtjev za legalizacijom svog stanarskog statusa u gradskom stanu i to sklapanjem ugovora o najmu koji, a ako im financijske mogućnosti dopuste, mogu gradski stan i otkupiti.

Odlukom iz 2007. do sada nije prodan niti jedan od 3.295 gradska stana. Od toga tek je na njih 47 Grad upisan u vlasništvo, stoga Bernardić ističe kako najprije treba riješiti pravne probleme i napokon uvesti reda.

'Nitko ne smije ljude izbacivati na cestu i oni trebaju legalizirati svoj status. Majka troje djece u gradskom stanu ne smije se ujutro buditi s grčem', emotivno je rekao Bernardić i pozvao sve građane koji žive u gradskom prostoru da do 31. ožujka predaju zahtjev. O ovom prijedlog raspravljat će se na sjednici Skupštine u četvrtak stoga Bernardić nije otkrivao mnogo detalja osim da će jedan od uvjeta za legalizaciju statusa stanara u više od 1.100 stanova koji su ilegalno useljeni, biti podmireni računi.

'Izbori su jedina prava anketa'

Što se tiče najnovijih anketa koje pokazuju kako je aktualnigradonačelnik u blagoj prednosti pred njim, Bernardić kaže kako su muankete prije unutarstranačkih izbora u SDP-u davale šest posto a on jena kraju pobijedio. 'Jedina prava anketa su izbori', istaknuo jeBernardić.


Na dnevnom redu bit će i komunalni doprinos te Bernardić kaže kako mu je namjera omogućiti proizvođačima nižu cijenu početne investicije.

Uz to, komunalni doprinos za garaže u zgradama i poslovnim prostorima koje nisu komercijalne, doprinos će se naplaćivati po koeficijentu 0,25 a javne garaže koje se naplaćuju po koeficijentu 1.
'Želimo vratiti proizvodnju u Zagreb te će za proizvodne objekte komunalna naknada biti prepolovljena.

Za projekte koji su od javnog interesa može se i dodatno smanjiti', pojasnio je. U četvrtak će pasti odluka i o novoj cijeni vrtića, za koju Bernardića kaže kako nije onako drastična kada se izračunavala po dohodovnom cenzusu od nula do dvije tisuće kuna.

Iako niti novi izračun nije temeljen na imovinskom cenzusu, što je bila namjera SDP-ovaca, Bernardić kaže kako je ovo korak prema tome jer su u obzir uzeta kreditna opterećenja za stan.