johnson&johnson u Hrvatskoj

Imaju li Hrvati razloga za strah od cjepiva koje su susjedi privremeno odbacili? Imunolog Trobonjača uvjerava: Slovenci nisu postupili baš pametno, evo zašto

29.09.2021 u 14:28

Bionic
Reading

Slučaj dvadesetogodišnje Slovenke koja je prije dva tjedna primila cjepivo Janssen proizvođača Johnson&Johnsona, da bi potom završila u izuzetno teškom zdravstvenom stanju i preminula sa simptomima moždanog udara, uzburkao je javnost u susjednoj državi. Tamošnja glavna infektologinja Bojana Beović pozvala je na privremenu obustavu korištenja ovog cjepiva, a već u srijedu ministar zdravstva Janez Poklukar potvrdio je tu odluku

Zbog vremenskog slijeda cijepljenja jednokratnim vektorskim cjepivom ovaj slučaj je prijavljen Nacionalnom institutu za javno zdravstvo kao moguća nuspojava te postoji osnovana sumnja da postoji uzročno-posljedična veza između cijepljenja i komplikacija, objavili su iz UKC-a Ljubljana.

'Takva nuspojava događa se u nekoliko slučajeva na milijun i nismo očekivali tako nešto. Nigdje nismo imali ozbiljnih upozorenja da bismo trebali ograničiti ovo cjepivo. No događaj je toliko tragičan da je moje osobno mišljenje da u ovom trenutku više ne bismo riskirali i više ne bismo koristili ovo cjepivo, bez obzira na različito mišljenje EMA-e ili mnogih drugih zemalja koje ga koriste', rekla je infektologinja Beović.

Slovenski mediji navode da je ranije u Bruxellesu preminula supruga jednog njihovog diplomata, kojoj je dijagnosticirana duboka venska tromboza nakon cijepljenja istim cjepivom. U susjednoj državi Johnsonom je cijepljeno ukupno 119.799 osoba.

Jesu li se kod nas prijavljivale nuspojave

Ovo cjepivo u Hrvatskoj je dosad primilo 93.240 osoba, no zbog samo jedne doze sve je traženije, posebno uoči najavljene upotrebe covid-potvrda u sustavima zdravstva i socijale. Agencija za lijekove i medicinske proizvode HALMED po službenim podacima do današnjeg dana zaprimila je 140 prijava nuspojava na Johnson, a ta brojka otprilike odgovara udjelu u kojemu je to cjepivo korišteno - za Pfizer je prijavljeno 2690 slučajeva, za Modernu 537, a za AstraZenecu njih 1539.

  • +4
Johnson & Johnson - cjepivo Izvor: Profimedia / Autor: Carlos L. Vives / Alamy / Alamy / Profimedia

Kao 'ozbiljne' nuspojave klasificirano je njih 21,5 posto, najčešće kao reakcije preosjetljivosti koje su se manifestirale kao osip, svrbež i koprivnjača nedugo nakon primjene cjepiva, u pojedinim slučajevima praćene naticanjem lica, grla ili jezika te poteškoćama s disanjem ili gutanjem, zbog čega su primijenjeni antialergijski lijekovi i nakon čega je u svim slučajevima došlo do oporavka. Također, rjeđe su zabilježene reakcije pareze lica, odnosno periferne slabosti jedne strane lica. 'Manje ozbiljnih' nuspojava je 78,5 posto, a one se uglavnom odnose na povišenu tjelesnu temperaturu, glavobolju, zimicu, bol na mjestu cijepljenja, opću slabost ili umor.

U 35 slučajeva u Hrvatskoj zabilježena je sumnja na nuspojave sa smrtnim ishodom, no u HALMED-u objašnjavaju da 'ni za jednu od navedenih prijava nije utvrđena uzročno-posljedična povezanost s primjenom cjepiva'. Za 27 slučajeva 'nije moguće ocijeniti uzročno-posljedičnu povezanost s cijepljenjem', a za osam prijava ocijenjeno je da 'nije vjerojatna'.

Nuspojava tromboze izuzetno rijetka: Sedam na milijun

Ima li obustava korištenja Johnsona smisla i kakve su njegove nuspojave, za tportal je objasnio riječki imunolog Zlatko Trobonjača.

'Za ovo cjepivo znamo da postoje nuspojave u obliku tromboze s trombocitopenijom, no one su izuzetno, izuzetno rijetke - oko sedam na milijun. Po svemu sudeći, radi se o posljedici činjenice da se kao vektor u tom cjepivu koristi tzv. umrtvljeni adenovirus, a slične pojave zabilježene su i s AstraZenecom, također vektorskim cjepivom, no u tom slučaju nuspojave su ipak bile znatno češće i to cjepivo stoga se počelo izbjegavati, odnosno vrlo rjeđe koristiti', objašnjava Trobonjača za tportal.

'Ukoliko se razvije nuspojava tromboze s trombocitopenijom - a, ponavljam, vjerojatnost za to izuzetno je mala - ona zahvaća venske sinuse glave i može onemogućiti protok krvi, odnosno dovesti do težih posljedica. Jasno, može zahvatiti i duboke utrobne vene, kao i neke druge vene u tijelu. Dakle dolazi do tromboze koja dovodi do zgrušavanja krvi u žilama i opstrukcije njenog protoka', dodaje Trobonjača.

Poziv da se obustavi cijepljenje Johnsonom, smatra, ipak nema velikog smisla.

'Nakon milijardi i milijardi isporučenih doza različitih cjepiva jasno je da je učestalost ovakvih nuspojava izuzetno, izuzetno rijetka. Međutim znamo i da su one nešto učestalije kod mlađih žena koje se cijepe adenovirusnim cjepivima poput Johnsona i AstraZenece dok ih kod starijih muškaraca praktički nema. Istovremeno, kod mlađih muškaraca koji se cijepe mRna cjepivima (Pfizer ili Moderna, op.a.) nešto je učestalija pojava miokarditisa - iako i dalje iznimno rijetka te iako dosad nitko nije umro od toga', otkriva ovaj imunolog.

Mlađim ženama Pfizer, a starijima Johnson

'Dakle različita cjepiva mogu se prilagoditi spolu i dobi i tako bismo mogli smanjiti učestalost nuspojava, premda su one i danas izuzetno rijetke. Mlađim ženama Pfizer, a starijima Johnson, mlađim muškarcima Johnson, a starijima Pfizer, otprilike tako', pojašnjava Trobonjača za tportal.

On ipak želi naglasiti osnovnu tezu: učestalost bilo kakve nuspojave bilo kakve vrste cjepiva izuzetno je rijetka - primjerice anafilaktička reakcija razvija se u 2,5 do pet slučajeva na milijun utrošenih doza, a i od toga nitko nije umro. Tromboza s trombocitopenijom, vjerojatni uzrok smrti mlade Slovenke, jest najopasnija nuspojava, ali prilagođavanjem vrste cjepiva dobi i spolu osobe učestalost se može drastično smanjiti, na gotovo zanemarivu razinu.

Izbacivati cjepivo iz upotrebe, smatra Trobonjača, nije odviše pametno rješenje.