Građane najviše brine inflacija. Iako ovog prosinca trošimo kao nikad, po povratku iz trgovina primjećujemo da su lanjski blagdani bili itekako jeftiniji. Hrana je u godinu dana poskupjela 4.8 posto, a Dnevnik Nove TV je izračunao isplati li se uopće raditi francusku salatu.
Što su blagdani bez francuske salate? Tegla majoneze, mrkva, smrznuti grašak, kiseli krastavci, krumpir jaja i senf...
Pod pretpostavkom da ništa od toga nemate u kući, Dnevnik Nove TV je provjerio cijene istih namirnica u istoj trgovini u Hrvatskoj, Sloveniji i Austriji.
Majoneza u Hrvatskoj i Austriji drži istu cijenu - tegla za 4 eura. Dok je u Sloveniji jeftinija i za euro i 30 centi. Mrkva je u sve tri zemlje, 89 centi za kilogram. Smrznuti grašak u Zagrebu i Ljubljani prodaje se za 1.59, dok je u Beču 5 centi skuplji. Senf je kod nas najskuplji - 2.29. U Sloveniji je 1.59, a u Austriji 2 eura. Još je drastičnija razlika na kiselim krastavcima. U Sloveniji je 1.69, u Austriji 2 eura, a kod nas 2.45. No zato se možemo pohvaliti nešto povoljnijim jajima. M razred, 10 komada, kod nas je jeftiniji 4 centa nego u Austriji i 24 manje nego u Sloveniji. I krumpir je jeftiniji u Hrvatskoj! Pa i upola.
Kad se sve zbroji i oduzme u istoj trgovini iste namirnice za francusku salatu najskuplje su u Hrvatskoj - 14.3 eura. U Austriji je 13.88, a u Sloveniji 11.79 eura. Za tu razliku u Ljubljani gotovo da možete kupiti još jednu teglu majoneze.
Ono što je prije bilo nepojmljivo, sada je realnost - jeftinije je kupiti 2 kilograma gotove francuske salate nego sastojke za kilogram domaće.
Analizom računa od prošle godine te obilaskom istih trgovina, dolazi se do zaključka da su sastojci ukupno skuplji 10 posto. Pojeftinili su samo krumpir i jaja, dok je sve ostalo išlo gore. Najviše senf i krastavci, za više od 35 posto, te mrkva za 51 posto.