IZUM IZ DOMOVINSKOG RATA

ISIL-ovci 'pijanim ustašama' straše antiterorističku koaliciju

28.04.2017 u 07:13

Bionic
Reading

Pripadnici tzv. Islamske države u borbama oko iračkog grada Mosula ispituju nove vrste oružja vlastite proizvodnje, a riječ je o eksplozivnim napravama ručne proizvodnje što se lansiraju iz automatskih pušaka i improviziranih bacača granata koje neodoljivo podsjećaju na tzv. pijanog ustašu, kako se kolokvijalno zvao legendarni nastavak za automatsku pušku u obliku košarice za ispaljivanje ručne bombe pomoću tromblonskog metka, korišten na ratištima oko Karlovca i Vukovara tijekom Domovinskog rata

Prema izvješću britanske istražiteljske skupine Conflict Armament Research, koje prenosi agencija Reuters, pripadnici ISIL-a prionuli su izradi improviziranih eksplozivnih naprava koje se mogu lansirati iz automatskih pušaka, bacača granata ručne proizvodnje ili iz bespilotnih letjelica.

Takvo oružje neodoljivo podsjeća na nastavak za automatsku pušku u obliku košarice za ispaljivanje ručne bombe pomoću tromblonskog metka koji se izrađivao u Borovu i Zagrebu na početku Domovinskog rata, a korišten je na ratištima oko Karlovca i Vukovara.

Nastavak je nakon što bi se iščupao osigurač izbacivao ručne bombe M75 tristotinjak metara, a srpske paravojne postrojbe su ne znajući za izum branitelja zaključile kako samo 'drogirani ili pijani ustaše' mogu toliko dobaciti ručnu bombu pa je oružje nazvano 'pijani ustaša'.

Radilo se o vrlo jednostavnom oružju koje izaziva snažan psihološki učinak na neprijateljsku vojsku, a identičan izum koristile su i antigadafijevske snage u borbama za Misratu.

Dobri poznavatelji prilika unutar same tzv. Islamske države ističu da teroristi imaju centralizirani sustav izrade oružja koje ispituju na terenu, nakon čega ga usavršavaju jer im je ono konvencionalno sve nedostupnije.   

Pored toga, ISIL pokušava pokazati da su sami sebi dovoljni proizvodeći svoj brend.