predsjednički izbori

Ivana Kekin ide u utrku za Pantovčak

09.09.2024 u 21:18

Bionic
Reading

Ivana Kekin bit će kandidatkinja stranke Možemo! na predsjedničkim izborima koji će se održati krajem ove godine, potvrdili su iz stranke

'Nakon provedenog procesa unutarstranačkih predizbora dr. sc. Ivana Kekin dr. med. odabrana je od članstva Možemo! za kandidatkinju stranke na predstojećim izborima za predsjednicu Republike Hrvatske', priopćeno je iz stranke, a za utrorak na Europskom trgu je najavljeno službeno predstavljanje.

Nakon nezavisne Marije Selak Raspudić, postaje druga ženska izazivačica sadašnjem predsjedniku države Zoranu Milanoviću. Podsjetimo, u utrku za Pantovčak ranije se uključio HDZ-ov kandidat Dragan Primorac.

Kekin je rođena 24. siječnja 1984. u Zagrebu. Osnovnu školu i gimnaziju završila je u Svetom Ivanu Zelini, da bi onda upisala i 2006. diplomirala na zagrebačkom Medicinskom fakultetu, nakon čega je stekla specijalizaciju iz psihijatrije te subspecijalizaciju iz psihoterapije. Doktorat je obranila 2018. godine iz područja biomedicine i zdravstva u polju kliničkih medicinskih znanosti. Za svoju je disertaciju dobila Dekanovu nagradu za najbolji doktorat Medicinskog fakulteta. Prije političkog angažmana u Saboru radila je u Klinici za psihijatriju KBC-a Zagreb.

Članica je Nove ljevice od 2016. godine, a predsjednica stranke od 2020. godine. U Možemo! se učlanila 2022. godine. Sudjelovala je na parlamentarnim izborima 2020. godine i na lokalnim izborima 2021. godine kada je postala zastupnica i potpredsjednica Gradske skupštine. Od rujna 2021. godine je zastupnica Hrvatskom Saboru. Nakon parlamentarnih izbora održanih proljetos, Kekin je, ovaj put u I. izbornoj jedinici, ponovno postala saborska zastupnica. Kekin se na izbornoj listi Možemo! kandidirala i na ovogodišnjim izborima za Europski parlament. Iako je bila na posljednjem mjestu, osvojila je najviše preferencijalnih glasova, ali je svoje mjesto prepustila članu Možemo" Gordanu Bosancu.

Ivana Kekin Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL