sjever gaze

Izrael započeo operacije nižeg intenziteta, povučen određeni broj vojnika

01.01.2024 u 21:57

Bionic
Reading

Odluka Izraela da povuče određeni broj vojnika iz Gaze signalizira početak prelaska na operacije nižeg intenziteta na sjeveru palestinske enklave, iako se ondje i dalje odvijaju borbe, rekao je američki dužnosnik u ponedjeljak

Izrael je u ponedjeljak povukao tenkove iz nekih četvrti grada Gaze, rekli su stanovnici, dok su najavljeni planovi o promjeni taktike i smanjenju broja vojnika. Borbe su se i dalje nastavile odvijati drugdje u palestinskoj enklavi uz intenzivno bombardiranje.

"Čini se da je ovo početak postupnog prelaska na operacije nižeg intenziteta na sjeveru, što smo poticali", rekao je dužnosnik, naglasivši da promjena odražava uspjeh izraelske vojske u uništavanju Hamasovih vojnih sposobnosti tamo.

Borbe su se nastavile na sjeveru i izmijenjene izraelske taktike "ne odražavaju nikakve promjene na jugu", rekli su dužnosnici.

Američki predsjednik Joe Biden razgovarao je 23. prosinca s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom o izraelskim ciljevima i fazama vojnih operacija u Gazi, rekla je Bijela kuća.

Također je naglasio potrebu zaštite civila i oslobađanje talaca iz Hamasova zatočeništva.

SAD, glavni izraelski saveznik, nastavlja podržavati Izrael u isto vrijeme izražavajući zabrinutost zbog rastućeg broja žrtava i humanitarne krize u Gazi.

Američki dužnosnici pozvali su Izrael da prijeđe na fazu vojne operacije nižeg intenziteta u Gazi, koja bi značila više ciljanih operacija usredotočenih na Hamasovo vodstvo i infrastrukturu.

Izraelski dužnosnik je rekao da bi nova faza rata mogla trajati mjesecima i uključivati više lokaliziranih operacija "čišćenja". Ovom promjenom će se također osloboditi vojne postrojbe u slučaju šireg sukoba na sjeveru s libanonskim Hezbollahom.