LOŠ UROD

Jakovina: Neće biti poskupljenja hrane

04.10.2014 u 21:33

Bionic
Reading

Ministar Tihomir Jakovina poručio je u subotu s otoka Brača da unatoč lošim urodima zbog vremenskih prilika, neće biti poskupljenja hrane

Upravo suprotno, ministar poljoprivrede je zabrinut zbog mogućeg pada cijena, a glavni razlog je blokada izvoza u Rusiju. Naime, gotovo 12 milijardi eura iznosio je europski izvoz proizvoda na rusko tržište, kaže ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

'To je hrana koja je većim dijelom ostala na unutarnjem tržištu i već imamo primjera drastičnog pada cijena jer zemlje koje su imale veliki izvoz u Rusiju, sada jednostavno tu robu spuštaju ispod svih cijena i puštaju na ostala tržišta. Iako će to građanima doći kao veliko olakšanje, ova situacija mogla bi znatno utjecati na domaće proizvođače', kazao je Jakovina.

Naglasio je da vrlo aktivno već tjednima rade po odborima u Bruxellesu i nalaze mjere za pomoć našoj poljoprivrednoj proizvodnji. 'Digla se velika buka oko mandarina, ali je i mesni i mliječni sektor posebno izložen s obzirom na veliki izvoz pojedinih razvijenih zemalja u EU', kaže ministar.

Ministarstvo, na žalost, nastavio je, nije u mogućnosti ni pomoći domaćim proizvođačima maslina, maslinova ulja, ali i pčelarima, čiji je urod ozbiljno ugrožen i zbog nepovoljnih vremenskih prilika koje su omogućile razvoj bolesti. 'Pomoć se jedino može pružiti kroz savjetodavne službe, koje će ovih dana provesti više vremena na terenu', rekao je ministar poljoprivrede koji je danas svečano otvorio devete po redu Dane varenika na otoku Braču.