od blagdana do spomendana

Jandroković: Važno je sjetiti se Dana neovisnosti zbog mlađih naraštaja

25.06.2024 u 10:34

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković u utorak je čestitao Dan neovisnosti, odnosno dan kada se obilježava donošenje Deklaracije o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske, dodavši da je sjećanje na današnji dan važno zbog mlađih naraštaja

Na današnji dan prije 33 godine, Hrvatski je sabor donio Ustavnu odluka o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske te Deklaraciju o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske.

"Time je pokrenut neminovni postupak našeg razdruživanja od drugih republika i SFRJ. Kako bi i formalno bile raskinute postojeće državno-pravne sveze, trebao je još isteći i tromjesečni moratorij na tu Ustavnu odluku. No, zbog mlađih naraštaja, važno je sjećati se što je sve Hrvatska morala proći na putu do slobode, samostalnosti i neovisnosti, za koju su se njeni građani tako jasno i nedvosmisleno bili izjasnili", kazao je predsjednik Sabora na početku sjednice.

Jandroković je napomenuo da rat u Ukrajini jasno pokazuje koliko borba za slobodu i neovisnost može biti mukotrpna, krvava i neizvjesna.

"Zbog svega ovoga je itekako bitno prisjetiti se da smo našu Hrvatsku stekli plativši ogromnu cijenu. Stoga i danas svim poginulim i nestalim braniteljima i članovima njihovih obitelji, kao i svima onima koji su još uvijek s nama, želim iskazati našu trajnu zahvalnost", rekao je.

Predsjednik parlamenta podsjetio je na agresiju JNA u kojoj su razarani brojni hrvatski gradovi i sela, a moderna Hrvatska izgrađena je upravo na čvrstim temeljima pobjede u Domovinskim ratu, poručio je.

"Danas je Hrvatska ravnopravna članica Europske unije i NATO-a. Uspjeli smo i izgradnjom Pelješkoga mosta konačno spojiti hrvatski kopneni teritorij. Izgradivši pak LNG terminal na Krku postali smo regionalnim europskim energetskim čvorištem, a nabavom zrakoplova Rafal otvorili potpuno novu eru u zaštiti hrvatskog neba", istaknuo je.

Prvi saziv Hrvatskog sabora Jandroković je ocijenio iznimno odvažnim i politički doraslim tadašnjem povijesnom trenutku.

"Stoga na sve nacionalno osviještene i aktivne dionike tog ključnog razdoblja moramo gledati s osobitim uvažavanjem i zahvalnošću. I baš bi nas to na poseban način moralo potaknuti da svi nastavimo raditi na izgradnji Hrvatske koja će biti na ponos budućih naraštaja", rekao je Jandroković.

sve osim nogometa

Učitavanje...